terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door DuurzaamNieuws.nl, 28-9-2007


India wil Nederlandse mensenrechten activisten arresteren


Een rechter in Bangalore heeft om de arrestatie verzocht van 7 stafleden van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep. De gerechtelijke uitspraak is een volgende stap in het smaadproces dat de Indiase spijkerbroekenfabrikant FFI aanspant tegen de activisten en service providers Antenna en Xs4all. De advocaat van het bedrijf verzocht de rechtbank ervoor te zorgen dat de aangeklaagden, die zich laten vertegenwoordigen door een advocaat, persoonlijk aanwezig zouden zijn bij de behandeling van hun zaak in Bangalore.

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep voeren campagne om schendingen van arbeidsrechten in de FFI fabrieken aan de orde te stellen. De campagne werd gestart nadat in 2005 lokale organisaties rapporteerden over hoge werkdruk, gedwongen overwerk, fysieke en psychologische mishandeling, niet uitbetalen van overwerk en het niet verstrekken van contracten. FFI produceert onder andere spijkerbroeken voor G-Star, Armani, RaRe, Guess, GAP en Mexx.

Hoewel sommige problemen na publicatie van de schendingen zijn verminderd, heeft het FFI management in reactie op de campagne eerst de Indiase organisaties via de rechtbank monddood gemaakt, en beschuldigt zij nu de Nederlandse organisaties van cybercrime, racistische en xenofobische handelingen en laster.

Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne: "We zijn ervan overtuigd dat dit proces geen enkel juridische grondslag heeft maar enkel en alleen dient om onze organisaties topzwaar te belasten en in diskrediet te brengen."

De arrestatie bevelen die nu zijn uitgevaardigd zijn niet de eerste discutabele stappen in de strijd van FFI tegen haar critici. Al in juli 2006 hebben lokale arbeidsrechtenorganisaties, na een FFI klacht een spreekverbod opgelegd gekregen. Het is de organisaties sindsdien verboden om de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke india werkgroep informatie te geven over de arbeidssituatie in FFI.

Esther de Haan van het Internationale Secretariaat van de Clean Clothes Campaign: "Het arbitrair voor de rechter slepen van organisaties die over arbeidsomstandigheden rapporteren draagt niets bij aan een duurzame oplossing van de problemen in de kledingindustrie."

Het Nederlandse kledingmerk G-Star, als grootste inkoper van FFI, is een invloedrijke speler in dit steekspel maar weigert haar leverancier onder druk te zetten deze rechtszaken stop te zetten.

De SP heeft in kamervragen gisteren aan de minister van Buitenlandse Zaken en Justitie en de Staatssecretaris van Economische Zaken gevraagd welke ondersteuning de Nederlandse overheid kan geven aan Nederlandse organisaties die juridisch worden geďntimideerd en voor de Indiase rechter worden gedaagd. Ook vraagt de SP of de bewindslieden dit bij hun Indiase collega’s gaat aankaarten en welke gevolgen een negatief oordeel van de Indiase rechter zou kunnen hebben voor het Nederlandse MVO beleid dat juist is gebaseerd op onafhankelijk onderzoek en dialoog.

Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep: ‘’De Nederlandse regering moet snel in actie komen om de vrijheid van meningsuiting van Nederlandse organisaties te beschermen en de Indiase regering duidelijk te maken dat dit zeer schadelijk kan zijn voor de Nederlands-Indiase betrekkingen’’.

De Schone Kleren Kampagne, Landelijk India Werkgroep gaan in beroep tegen deze uitspraken.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 28 september 2007