terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Dagblad De Pers, 28-9-2007


Hollandse activisten in problemenEen rechter in het Indiase Bangalore heeft om de arrestatie van zeven Nederlandse activisten van de actiegroepen Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep gevraagd. De campagnevoerders worden door een kledingfabrikant in Bangalore beschuldigd van cybercrime, racistische en xenofobe handelingen en smaad.

De rechter in Bangalore had de actievoerders eerder al gewaarschuwd dat als zij niet persoonlijk tijdens de rechtszitting aanwezig zouden zijn, een arrestatiebevel zou worden uitgevaardigd. Desondanks kwamen ze niet opdagen.

Een woordvoerder van de activisten laat weten dat het arrestatiebevel wordt aangevochten. 'Het voelt als intimidatie. Wij willen voorkomen dat een precedent wordt geschapen om actievoerders via de rechter monddood te maken.'

De organisaties voeren campagne om schendingen van arbeidsrechten in kledingfabrieken aan de orde te stellen. Zo zouden de werknemers van de fabriek in Bangalore gedwongen en soms onbetaald hebben overgewerkt. Ze werden lichamelijk en mentaal mishandeld en moesten werken zonder contract, stellen de Nederlandse organisaties.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 28 september 2007