terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Nieuws.nl, Trouw.nl en Elsevier.nl, 27-9-2007


Indiaas arrestatiebevel voor Nederlandse activisten(Novum) - Een rechter in het Indiase Bangalore heeft om de arrestatie gevraagd van zeven Nederlandse activisten van de actiegroepen Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep. Dat hebben de actiegroepen donderdag gemeld. De campagnevoerders worden door een kledingfabrikant in Bangalore beschuldigd van cybercrime, racistische en xenofobe handelingen en smaad.

De rechter in Bangalore had de actievoerders ervoor gewaarschuwd dat als zij niet persoonlijk tijdens de rechtszitting aanwezig waren, een arrestatiebevel zou worden uitgevaardigd. De zaak kwam maandag voor in Bangalore, nadat op verzoek van de Nederlandse actievoerders de zittingsdatum deze zomer al een aantal keren was uitgesteld. Aangezien de actievoerders niet aanwezig waren, vaardigde de rechter een arrestatiebevel uit.

Een woordvoerder van de Schone Kleren Kampagne laat weten dat het arrestatiebevel wordt aangevochten. "Het voelt als intimidatie door het bedrijf en wij willen voorkomen dat een precedent wordt geschapen om actievoerders via de rechter monddood te maken."

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep voeren campagne om schendingen van arbeidsrechten in kledingfabrieken aan de orde te stellen. De actiegroepen hebben informatie op hun websites gezet over de vermeende slechte arbeidsomstandigheden in de kledingfabriek in Bangalore en een dochteronderneming. De werknemers van de fabriek zouden gedwongen en soms onbetaald hebben moeten overwerken. Ze werden lichamelijk en mentaal mishandeld en moesten werken zonder contract, stellen de Nederlandse organisaties.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 28 september 2007