terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: onzeWereld, september 2007

door:
Brigitte Ars


Nederlandse actiegroepen voor Indiase rechter

De Schone Kleren Campagne en de Landelijke India Werkgroep moeten voor de rechter in India verschijnen. Ze zijn aangeklaagd wegens smaad door een Indiase kledingfabrikant.

De twee actiegroepen hadden op hun websites de aandacht gevestigd op de schending van arbeidsrechten bij kledingfabriek Fibres and Fabrics International en diens dochteronderneming Jeans Knit Private Limited (FFI/JKPL) in Bangalore.
De Indiase kledingfabrieken produceren kleding voor merken als Mexx en GAP. De Schone Kleren Campagne en de India Werkgroep maakten melding van hoge werkdruk, gedwongen en onbetaald overwerk, mishandeling en het ontbreken van contracten. Hoewel de bevindingen werden bevestigd door een onderzoekscommissie van zeven mensenrechtenorganisaties, beschuldigt het kledingbedrijf de Nederlandse campagne organisaties van 'cyber crime, racistische en xenofobische handelingen, en smaad'. Volgens Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep is de zaak zelfs ingediend bij het Hooggerechtshof omdat het om een 'internationale, principiŽle en ingewikkelde zaak' gaat. Oonk: 'Eerst heeft de kledingfabrikant een gesprek gevoerd met onze lokale vakbondspartner GATWU. Er zijn toen zaken verbeterd. Maar meteen daarna heeft de fabrikant van de lokale rechtbank gedaan gekregen dat het de vakbond verboden werd om nog informatie aan ons door te spelen. Ook was er geen gesprek meer mogelijk. Nu wordt dus geprobeerd om ook ons monddood te maken.' Oonk vindt de ontwikkelingen zorgelijk. 'Het is verontrustend dat een bedrijf in een democratisch land als India meent dat ze arbeidsgeschillen moet oplossen door een smaadklacht bij de rechtbank in te dienen, en niet door gesprekken te voeren met vakbonden, zoals andere bedrijven doen.'


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 30 augustus 2007