terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op RavageDigitaal.org, 25-6-2007


G-Star handelt in foute kledingAMSTERDAM, 25 juni 2007 Ė Actievoerders van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep hebben maandagochtend flyers uitgedeeld bij het Amsterdamse hoofdkantoor van het kledingmerk G-Star. Het bedrijf importeert spijkerkleding uit India die onder erbarmelijke omstandigheden worden geproduceerd.

De organisaties roepen G-Star op om publiekelijk het gedrag van de in Bangalore gevestigde spijkerbroekenfabriek Fibres and Fabrics International (FFI) af te keuren en op te roepen tot normalisering van arbeidsrelaties in de Indiase fabriek. G-Star is de grootste inkoper van FFI.

Eind 2005 kwamen bij FFI ernstige schendingen van arbeidersrechten aan het licht, waaronder hoge werkdruk, mishandeling en gedwongen, onbetaald overwerk. In de zomer van 2006 startten de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep een campagne waarin betere arbeidsomstandigheden bij FFI worden geŽist.

FFI diende vervolgens een klacht in bij de lokale rechtbank tegen de plaatselijke vakbond GATWU, arbeidsrechtenorganisatie Cividep en vrouwenorganisatie Munnade wegens smaad. Op basis van deze klacht legde de rechter de betrokken organisaties op 28 juli 2006 een spreekverbod op. Tijdens de flyeractie vandaag plakten de deelnemers hun monden af met tape om het monddood maken van de organisaties in India te symboliseren.

Vorige maand zijn de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep door FFI gedagvaard. De organisaties moeten vandaag voor de rechtbank van Bangalore verschijnen. De fabriek beschuldigt de campagnevoerders van cyber crime, racistische en xenofobische handelingen en smaad.


June 27, 2007 at 11:52:40am

skk De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep hebben maandag 25 juni van de rechter in Bangalore uitstel gekregen tot 27 juli. De campagnevoerders zijn door de Indiase kledingfabrikant FFI beschuldigt van cyber crime, racistische en xenofobische handelingen en smaad.
Intussen bereiden de organisaties zich voor om de zaak aan te vechten bij een hogere rechtbank die deze zaak teniet kan verklaren. Zowel procedureel als op inhoud zal de zaak aangevochten worden bij de hogere rechtbank.

terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 14 augustus 2007