terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Trouw, 23-6-2007

door:
Gijs Moes

Indiase kledingfabriek bestrijdt actievoerdersNederlandse actiegroepen worden in India beschuldigd van het verspreiden van leugens, discriminatie en het plegen van cyber crime. Waar een campagne voor de rechten van kledingarbeiders toe kan leiden.

Sommige bedrijven zijn gevoelig voor negatieve publiciteit. Ze houden zich stil als ze onder vuur liggen, proberen belastende feiten te verdoezelen en soms verbeteren ze zelfs hun gedrag. Zo niet Fibres and Fabrics International (FFI) in Bangalore, een belangrijke leverancier van het Nederlandse kledingmerk G-Star. Het bedrijf slaat juridisch direct terug zodra het in de beklaagdenbank terecht dreigt te komen.

Volgens lokale organisaties, zoals de vakbond Gatwu en de burgerrechtenorganisatie Cividep in Bangalore, deugen de arbeidsomstandigheden bij FFI al jaren niet. Het bedrijf zou werknemers psychisch en lichamelijk mishandelen, dwingen over te werken en ze daar niet voor betalen. Zwangere vrouwen moeten, volgens de berichten, zo lang mogelijk doorwerken en krijgen geen betaald verlof.

Die klachten zijn vorig jaar vastgelegd door een onafhankelijk fact finding committee. Met het rapport in de hand bestookten de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep de klanten van FFI – naast G-Star onder meer het eveneens Nederlandse Mexx – en de media. Nederlandse kranten, waaronder Trouw, publiceerden over misstanden en intimidatie bij FFI en dochterbedrijf Jeans Knit.

lees verder


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 25 juni 2007