terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in De Telegraaf, 20-6-2007door:
Bart Olmer

Indiaas kledingbedrijf sleept Nederlandse actievoerders voor rechter

'Stoppen met racisme'AMSTERDAM - De 26 pagina's tellende dagvaarding arriveerde per koerier in het kraakpand aan de Amsterdamse Frederik Hendrikstraat 111, het 'hoofdkwartier' van actievoerster Christa de Bruin. Het Indiase kledingbedrijf Jeans Knit Private Ltd sleurt de co÷rdinatrice van de 'Schone Kleren Kampagne' voor de rechtbank van Bangalore in India wegens smaad, laster, 'cyber crime', criminele samenzwering, racisme en xenofobie.In een soortgelijke fabriek als deze misbruikt kledingfabrikant Jeans Knit Private Limited haar werknemers, aldus actievoerster Christa de Bruin.
(foto: Schone Kleren Kampagne)
Het Indiase bedrijf dreigt met een schadeclaim van tien miljoen euro als het doelwit blijft van de aanhoudende 'leugens' van Christa de Bruin en zeven andere Hollandse actievoerders: ***.
De actievoerders beschuldigen de Indiase fabriek van uitbuiting en mishandeling van haar personeel. Het is de eerste keer dat een buitenlandse firma Nederlandse actievoerders voor een rechtbank daagt vanwege hun protest tegen de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.
De rechtszaak, komende maandag, draait om de beschuldigingen van de actievoerders over de middeleeuwse arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken van Fibres and Fabrics International en dochteronderneming Jeans Knit Private Ltd. En dat zijn niet zomaar bedrijfjes. Jaarlijks produceren zij vier miljoen stuks kleding, met zo'n vijfduizend werknemers.

Grote speler
Naar eigen zeggen is een grote klant van dit Indiase kledingbedrijf het internationaal vermaarde jeansmerk G-Star, een Hollands bedrijf, dat wereldwijd een grote speler is met kantoren in maar liefst achttien landen. Het hoofdkantoor van G-Star staat aan de Keienbergweg in Amsterdam. Toeleveranciers van G-Star moeten voldoen aan een 'Code of Conduct', waarin ze beloven dat ze werknemers niet mishandelen, intimideren, niet te veel laten werken en dat arbeiders zich mogen verenigen, aldus Frouke Bruinsma, binnen G-Star verantwoordelijk voor 'verantwoord ondernemen'.
Maar volgens de actievoerders staan de Indiase arbeiders bloot aan tal van misstanden, waaronder hoge werkdruk, gedwongen en onbetaald overwerk, onrealistisch hoge productienormen, fysieke en psychologische mishandeling en seksuele intimidatie.
Ze had een dagvaarding wel verwacht, zegt actievoerster De Bruin. Via e-mail en post ontving ze maanden eerder al dreigbrieven van advocaten van het bedrijf, die Interpol dreigden in te schakelen wegens 'criminele samenzwering' en smaad. Ook de Indiase ambassade in Nederland eiste een einde aan de 'lastercampagne', die het bedrijf inmiddels miljoenen aan orders zou hebben gekost.
Welke strategie de Nederlandse actievoerders toepassen, weten ze nog niet, ook al is de zitting in India binnen een week. Maar niemand van de lijst gedagvaarde personen zal zich persoonlijk melden in de rechtszaal. "Als het tot een veroordeling komt, riskeren we twee jaar celstraf. Maar Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met India."
Advocaat Mohammed Ghiase stelt dat het Indiase bedrijf hypermodern is, zonder gelijke in India, en zeker geen 'sweatshop', waar arbeiders als slaven worden behandeld. "De werkomstandigheden zijn 'gezond en zonder gevaren."


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 26 juni 2007