terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Parool, 20-6-2007
Textielfabriek India in tegenaanvalAMSTERDAM - De Indiase kledingfabrikanten Fibres and Fabrics International (FFI) en Jeans Knit slepen twee Nederlandse mensenrechtenorganisaties voor de rechter. Ze hadden op hun websites kritiek uitgeoefend op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

Fibres and Fabrics International en Jeans Knit zijn toeleveranciers van grote kledingconcerms als G-star, Mexx, Gap en Armani. Vorig jaar dienden de fabrieken al een klacht in tegen lokale vakbonden en arbeidsorganisaties die melding wilden maken van misstanden in de fabrieken. Sindsdien hebben deze organisaties op last van de rechter een spreekverbod.

De woede van de Indiase fabrieken richt zich op de in Amsterdam gevestigde Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep uit Utrecht. Beide organisaties zijn gedagvaard om volgende week maandag voor de rechtbank van Bangalore te verschijnen.

De Indiase fabrikanten beschuldigen de mensenrechtenorganisaties van smaad, omdat ze op hun websites melding hadden gemaakt van ernstige schendingen van arbeidersrechten in de fabrieken. Hierbij zou het gaan om extreem hoge werkdruk, gedwongen overwerk en fysieke en psychologische mishandeling.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 26 juni 2007