terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Trouw, 16-6-2007

Tevens (onder titel: FNV: zet kinderarbeiders niet op straat, maar help ze naar school) gepubliceerd in Reformatorisch Dagblad, 16-6-2007

en in iets gewijzigde/ingekorte vorm in NRC, Het Financieele Dagblad en De Telegraaf, 16-6-2007

Het Actieplan 'Van Werk naar School' is niet alleen door de FNV, maar door de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' opgesteld. Daar maken in Nederland ook Hivos, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep deel van uit.


FNV wil openheid over kinderarbeidAMSTERDAM - De FNV roept werkgevers op om open te zijn over kinderarbeid.

De vakbeweging zou "heel goed snappen dat in landen waar bijvoorbeeld leerplicht ontbreekt en een zwakke of corrupte arbeidsinspectie is" kinderarbeid in productieketens voorkomt. Volgens de vakcentrale is er juist waardering voor bedrijven die daar open over zijn en er op een geloofwaardige manier wat aan willen doen.

De FNV lanceerde gisteren een actieplan met tips voor bedrijven om kinderarbeid uit te bannen. Daarin wordt onder meer gepleit voor een gedragscode en bedrijfsbeleid, waarin ondernemingen duidelijk vastleggen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Zo moet kinderarbeid niet alleen uitgebannen worden, maar ook worden voorkomen dat kinderarbeiders op straat komen te staan. De bedrijven kunnen stimuleren dat de kinderen naar school gaan. Verder moeten hun ouders beter betaald werk krijgen.

Volgens de FNV is vooral kinderarbeid te vinden in de productieketen van bedrijven waar veel werk wordt uitbesteed aan andere ondernemers in lagelonenlanden. "Dat mag nooit een excuus zijn om als bedrijf de verantwoordelijkheid te ontlopen", stelt de vakcentrale. Uit onderzoek naar de kleding- en schoenenindustrie in AlbaniŽ en de katoenzaadproductie in India blijkt dat een te lage inkoopprijs kinderarbeid bevordert. Ook leiden slecht geplande bestellingen bij toeleveranciers tot te lange werkdagen waardoor kinderen worden ingeschakeld.terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 18 juni 2007