terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Novum, 14-6-2007

Actiegroepen wegens smaad voor Indiase rechter


Twee Nederlandse actiegroepen die in India opkomen voor de rechten van arbeiders in fabrieken, moeten eind deze maand in dat land voor de rechter verschijnen. Een kledingfabriek in Bangalore beschuldigt de campagnevoerders van cybercrime, racistische en xenofobische handelingen en smaad. Dat meldt een van de organisaties donderdag.

Het gaat om de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep. Zij hebben informatie op hun websites gezet over de arbeidsomstandigheden in de kledingfabriek en zijn dochteronderneming. De fabrieken produceren voor internationale merken als G-Star, Mexx, Gap en Armani.

De werknemers zouden onder hoge druk moeten werken. Ook zouden zij gedwongen en soms onbetaald moeten overwerken. Bovendien zouden zij lichamelijk en mentaal worden mishandeld en zonder contract moeten werken.

Volgens de organisaties zijn hun bevindingen bevestigd in een onderzoeksrapport van zeven mensenrechten- en vrouwenorganisaties. De groeperingen melden dat het voor het eerst is dat ze worden gedaagd.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 14 augustus 2007