terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Het Parool, 13-6-2007


G-Star onderzoekt leverancier


AMSTERDAM - De Amsterdamse jeansfabrikant G-Star zal de banden met zijn Indiase toeleverancier verbreken als blijkt dat er sprake is van serieuze misstanden bij de fabriek. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd.

"G-Star zal op goede gronden en op tijd het besluit nemen daar weg te gaan," verklaarde een woordvoerder van G-Star in het VPRO-radioprogramma Argos. Indiase vakbonden hebben al sinds vorige zomer een spreekverbod over de arbeidsomstandigheden in de Indiase fabriek waar kleding van G-Star wordt gemaakt.

Het Amsterdamse concern importeert sinds 1998 kleding uit Bangalore, die wordt geproduceerd door de kledingfabriek Fibres & Fabrics International (FFI). Eind 2005 kwam FFI, dat ook kleding produceert voor Gap, Armani en Mexx, in opspraak toen de leiding van de fabriek door plaatselijke vakbonden werd beschuldigd van misstanden.

Volgens de vakbonden zou in de fabriek sprake zijn van zware werkdruk, gedwongen overwerk, fysiek geweld, intimidatie, het niet uitbetalen van overwerk en het ontbreken van contracten. G-Star heeft naar aanleiding van de klachten het toezicht op de Indiase toeleverancier verscherpt. Op aanraden van G-Star hebben de productie-eenheden van FFI een certificaat aangevraagd bij de Social Accountability International (SAI), waaruit blijkt dat er op sociaal verantwoorde wijze in de fabriek wordt gewerkt. In de loop van vorig jaar heeft FFI de certificaten verkregen, maar deze dreigen nu te worden opgeschort vanwege de aanhoudende klachten over de arbeidsomstandigheden.

G-Star benadrukt dat eigen onderzoek naar mogelijke misstanden bij FFI niets heeft opgeleverd. Alle beschuldigingen over geweld en uitbuiting zijn gebaseerd op anonieme verklaringen. Bovendien bleek de directie van de Indiase fabrieken 'op voet van oorlog' te leven met de plaatselijke bond. Pogingen van G-Star de partijen samen aan tafel te krijgen, mislukten.

FFI heeft de beschuldigingen van de vakbonden altijd ontkend. De fabriek diende in juli vorig jaar een klacht tegen de bonden in wegens laster. Sindsdien hebben zij een spreekverbod.

Volgens de Schone Kleren Kampagne, een organisatie die sinds 1990 ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden, is het daardoor onmogelijk een goed beeld te krijgen van de werkomstandigheden in de fabriek.

Woordvoerder Christa de Bruin vindt dat G-Star zich 'principieel en publiekelijk' tegen het gedrag van FFI moet uitspreken. "Onder druk van G-Star kan FFI bewogen worden de klacht tegen de bonden in te trekken, zodat het spreekverbod wordt opgeheven."

G-Star kondigt in een schriftelijke verklaring aan dat het bedrijf de omstandigheden in Bangalore scherp in de gaten zal houden. Op dit moment zijn er volgens G-Star geen andere problemen dan het spreekverbod: "We werken daar al enige tijd aan en proberen binnenkort ook daar een oplossing voor te vinden."


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 16 oktober 2007