terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Het Parool, 23-2-2007 en Brabants Dagblad, 24-2-2007


Spreekverbod naaiateliers G-Star en MexxAMSTERDAM - Indiase vakbonden moeten zwijgen over de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken van de toeleveranciers van het Nederlandse kledingmerken G-Star en Mexx. Dat heeft een rechter in het Indiase Bangalore deze week bepaald.

Ruim een half jaar geleden kregen vakbonden een spreekverbod opgelegd nadat zij misstanden bij kledingfabrikant Fibre en Fabrics International (FFI) aan de kaak hadden gesteld. Op de werkvloer zou sprake zijn van geweld en uitbuiting. FFI deed de meldingen door de organisaties af als laster en diende op 28 juli 2006 een klacht in bij de rechtbank in Bangalore, met als gevolg een tijdelijk spreekverbod voor de klokkenluiders. Deze week werd het spreekverbod voor onbepaalde tijd verlengd.
FFI is toeleverancier van de Nederlandse bedrijven G-Star en Mexx en buitenlandse merken als Ann Taylor, Armani, GAP en Guess. Nederlandse mensenrechtenorganisaties, zoals de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep (LIW), vrezen dat deze rechterlijke uitspraak ook andere kledingfabrikanten als voorbeeld zal gaan dienen, zodra deze kritiek krijgen op de omstandigheden in hun fabrieken.
FFI zou ook geprobeerd om organisaties in Nederland het zwijgen op te leggen. Vorig maand ontvingen de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep een brief van de advocaten van FFI, waarin gedreigd werd met juridische stappen als ze hun steun aan de Indiase bonden voortzetten. Ook G-Star is onaangenaam verrast door de uitspraak van de rechter in Bangalore. G-Star besloot na de berichten over misstanden het toezicht fors aan te scherpen. Vorige zomer stuurde het bedrijf een extern onderzoeksbureau naar Bangalore om de fabrieken door te lichten. In enkele gevallen bleken overuren niet uitbetaald en bleek dat de beveiliging en hygiŽne te wensen overlieten. De procedures daarvoor zijn aangescherpt. Ook is het maximale aantal overuren dat arbeiders maken teruggebracht van acht naar twee uur.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 2 maart 2007