terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op MO.be, 20-2-2007

door:
Gie Goris

Spreekverbod voor vakbonden in IndiaBANGALORE, 20 februari 2007 (MO) - Indiase organisaties zijn niet vrij om te spreken over de arbeidsomstandigheden bij export-kledingfabrikant Fibre & Fabrics International. Het verbod geldt al een half jaar en werd vandaag voor onbepaalde tijd verlengd, meldt de Nederlandse organisatie Landelijke India Werkgroep. FFI is toeleverancier van de bekende kledingmerken als G-Star, Mexx, Armani, GAP en Guess.

Begin 2006 bonden de lokale vakbond GATWU, de koepelvakbond NTUI, de arbeidsrechtenorganisatie Cividep en de vrouwenorganisatie Munnade de kat de bel aan in verband met de vreselijk slechte arbeidsomstandigheden bij FFI, onder andere gedwongen overwerk, onwettige ontslagprocedures en verbaal en fysiek geweld tegen werknemers.

Het management weigerde daarover te onderhandelen en verkreeg toen een tijdelijk spreekverbod voor die organisaties. Advocaten van FFI bezorgden ook een dreiging van gerechtelijke vervolging aan de Landelijke Werkgroep India en de Schone Kleren Campagne Nederland. Intussen werden wel enkele mistoestanden -zoals overdadig overwerk- opgelost of geminimaliseerd. Structureel werd er echter geen enkele stap gezet in de richting van de vrijheid van organisatie of het recht op vrije meningsuiting.

Ashim Roy, voorzitter van de vakbond GATWU, en de secretaris-generaal van de koepelvakbond NTUI reageren verontwaardigd: 'We zijn ervan overtuigd dat de gronden om onze vrijheid van meningsuiting te beperken niet terecht en niet redelijk zijn. Ze zijn ook niet in overeenstemming met de grondwet en der interpretaties die daaraan gegeven zijn door het Opperste Gerechtshof.' De oprganisaties kondigen dan ook aan dat ze meteen in beroep gaan bij het Hooggerechtshof van deelstaat Karnataka.


terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 15 augustus 2007