terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Trouw, 20-2-2007

door:
Gijs Moes

Kritiek op kledingproductie Mexx en G-Star blijft taboe


Het spreekverbod voor organisaties die opkomen voor Indiase werknemers die kleding maken voor de Nederlandse merken G-Star en Mexx, blijft gehandhaafd.

Dat heeft een rechter in de Indiase stad Bangalore gisteren besloten. De rechter bevestigde een voorlopige uitspraak, die een half jaar geleden genomen werd. Vandaag geeft de rechter een inhoudelijke motivatie.
De plaatselijke vakbond Gatwu en andere organisaties die opkomen voor werknemers, met name vrouwen, gaan in beroep tegen de uitspraak. Zij hekelen de misstanden bij twee lokale bedrijven, FFI en Jeans Knit. De werknemers zouden zich niet mogen verenigen en overwerk niet betaald krjjgen. Er zijn ook meldingen van overtredingen van de veiligheidsregels en zelfs van verbaal en fysiek geweld.
FFI en Jeans Knit noemen de beschuldingen laster en hebben de rechter om het spreekverbOd gevraagd. Dat maakt het lastig om zicht te krijgen op de toestand in de fabrieken.
'Een grote tegenvaller', noemt Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne (SKK) de uitspraak. SKK voert vooral actie tegen G-Star, dat kleding blijft produceren bij FFI en Jeans Knit. Maar ook Mexx doet daar zaken, net als Guess en Gap.
Mexx heeft zich onlangs aangesloten bij Fair Wear en verplicht zich daarmee om zijn kleding verantwoord te produceren.


Zie verder ook: persbericht LIW/SKK


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 20 februari 2007