terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Supermacht.nl, 18-1-2007


Indiase organisaties nog steeds monddood
Kledingmerken falen als verantwoordelijke afnemers


Steun campagne voor rechten Indiase kledingwerkers


De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep roepen op tot het schrijven van protestbrieven naar de leiding van twee Indiase confectiebedrijven en hun buitenlandse afnemers wegens ernstige schendingen van de rechten van werknemers.

Ruim een jaar geleden startte de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) samen met Indiase organisaties een campagne om de arbeidssituatie bij kledingfabrieken in Bangalore te verbeteren. Het gaat om Fibre & Fabrics International en Jeans Knit Pvt.Ltd. (FFI/JKPL), toeleveranciers van onder andere het Nederlandse denimmerk G-Star. Ook andere kledingmerken laten bij FFI/JKPL produceren, waaronder Mexx, Guess, GAP, Ann Taylor en Armani.

Indiase arbeidsrechtenorganisaties protesteren samen met SKK en LIW tegen onder andere lage lonen, onbetaald overwerk, discriminatie en intimidatie van werknemers. Het recht op organisatie en het recht op collectieve arbeidsonderhandelingen worden niet gerespecteerd. Sinds juli 2006 geldt er een spreekverbod voor deze Indiase organisaties, als direct gevolg van een klacht die FFI/JKPL bij de rechtbank in Bangalore indiende.

Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep roepen de consument daarom op protestbrieven te schrijven naar de leiding van FFI/JKPL in India en naar de afzonderlijke buitenlandse afnemers. Gevraagd wordt om bij hen aan te dringen op intrekking van het spreekverbod en op het treffen van passende maatregelen tegen de schendingen van de rechten van de werkers. Voorbeelden van de protestbrieven en de adressen zijn te vinden op: http://www.cleanclothes.org/urgent/07-01-10.htm#action.

Meer over deze campagne: http://www.schonekleren.nl/dringend/07-01-11.htm.

Meer over Clean Clothes Campaign: http://www.cleanclothes.org of http://www.schonekleren.nl.
Meer over de Landelijke India Werkgroep: http://www.indianet.nl.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 10 februari 2011