terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Nederlands Dagblad, 23-12-2006
Dalits slechter af door tsunamihulpNEW DELHI/AMSTERDAM - De Indiase kastelozen, de zogeheten Dalits, zijn door de hulpverlening na de tsunami van de regen in de drup geraakt. Dat staat in het onderzoek ‘Making things worse’ van Dalit Netwerk Nederland. De aangesloten hulporganisaties hebben toegezegd extra in te investeren in hulp aan de Dalits. De tsunamihulp heeft de situatie van de dalits alleen maar verslechterd, erkennen Cordaid, CMC, Kerk in Actie/ICCO, Justitia et Pax en de Landelijke India Werkgroep. "Toen onderzoeker Timothy Gill, na een eerste bezoek aan India terug kwam eind 2005, hebben we meteen actie ondernomen. Zijn eerste bevindingen waren schokkend: de Dalits bleken nauwelijks noodhulp te hebben ontvangen en vielen bij de opbouw ook weer buiten boord”, aldus Stephanie Joubert van Cordaid. Inmiddels is een speciale Dalit-adviseur aangesteld en zijn extra fondsen en goederen beschikbaar gesteld om Dalits te helpen met de wederopbouw.

Volgens het rapport is in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, die ernstig werd getroffen door de tsunami, vooral de kaste van vissers van hulp voorzien. Dalits, die ook getroffen waren, kwamen op de lijsten van slachtoffers niet voor. De overheid, hulporganisaties, maar ook lokale parochies, hebben ondanks protesten vaak niet of te laat gereageerd op de roep om hulp van de Dalits. Veel Dalits zijn hun baan kwijtgeraakt, de vissers hebben hun werk overgenomen.

Veel van de 160 miljoen dalits - volgens pessimistische schattingen zijn er zelfs 300 miljoen van deze ‘onaanraakbaren’ in India - leven in diepe armoede. Hoewel de Indiase grondwet al vijftig jaar het kastesysteem formeel heeft afgeschaft, bestaat het in praktijk nog steeds. Veel Dalits leven in aparte gemeenschappen, ontberen onderwijs en zijn veelal veroordeeld tot slechtbetaald en minderwaardig werk in belabberde omstandigheden.

De laatste jaren groeit de politieke bewustwording onder Dalits (Dalít is Hindi voor ‘vertrapte’). In 2001 zetten tussen de 50- tot 100.000 Dalits in Ambedkar Bhavan zich demonstratief af tegen het hindoeïsme, veruit de grootste godsdienst in India, door over te stappen naar het boeddhisme. Vorig jaar kwam het tot rellen in Amritsar (in Punjab), toen de oproerpolitie ingreep nadat Dalits blokkades hadden opgeworpen uit woede over het in brand steken van Dalitwoningen in de naburige deelstaat Haryana.

Deze week is in het Europees Parlement een resolutie aangenomen om de mensenrechten van Dalits te verbeteren.


terug LIW in de pers Dalits HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 14 augustus 2007