terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: De Telegraaf, 22-12-2006

en verder in/op: De Volkskrant, CQ-Link (22-12-2006),
NRC.nl, Bikini2990.net, 12move.nl, Hababam.nl, Compuserve.nl, Spits.nl, Tiscali.nl, BNR.nl, FOK! (26-12-2006),
Tubantia, De Stentor, BN De Stem, Brabants Dagblad (28-12-2006),
......


'Discriminatie kasteloze tsunamislachtoffers'DEN HAAG - De kastelozen in India, de Dalits, zijn ook bij de noodhulp na de tsunami aanvankelijk uitgesloten. Hun situatie verslechterde juist, bleek uit onderzoek door het Dalit Netwerk Nederland (DNN). De hulporganisaties hebben hun programma's daarop aangepast, liet een woordvoerster van DNN vrijdag weten.

Cordaid, CMC, Kerk in Actie/ICCO, Justitia et Pax en de Landelijke India Werkgroep maken deel uit van het Netwerk. Eind vorig jaar bleek dat de Dalits nauwelijks noodhulp hadden ontvangen en ook bij de opbouw werden zij uitgesloten. De organisaties hebben daarop een Dalit-consultant aangesteld, omdat de kastelozen moeilijk te bereiken zijn. Ook is ruim 1 miljoen euro uitgetrokken voor wederopbouwprogramma's voor kastelozen.
Het onderzoek geeft aan dat in de zwaar getroffen deelstaat Tamil Nadu vooral de kaste van vissers hulp kreeg. De Dalits komen niet voor op de lijsten met slachtoffers. Veel Dalits zijn hun baan kwijt geraakt en de vissers hebben hun werk overgenomen.
DNN is al jaren bezig aandacht te krijgen voor de situatie van de ruim 160 miljoen Indiase Dalits. Het Europees Parlement nam deze week een resolutie aan over de mensenrechten van de kastelozen. Hierin staat dat er meer specifieke aandacht moet komen voor hulpprogramma's aan Dalits.


terug LIW in de pers Dalits HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 15 januari 2007