terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Nieuwsbrief Fair Wear Foundation, november 2006


Mexx toegetreden tot Fair Wear Foundation


Op 8 november 2006 was het dan zover. Na 1,5 jaar van overleg, vergaderen, samen audits uitvoeren en overleg voeren over de arbeidssituatie in fabrieken, heeft het kledingmerk Mexx zich aangesloten bij Fair Wear Foundation.

Mexx is gevestigd in Nederland, en is een koploper in design en marketing van dames-, heren- en kinderkleding voor hedendaagse consumenten. Kleding van Mexx wordt geproduceerd in zo'n 350 fabrieken verspreid over de wereld. Het bedrijf eist van deze fabrieken dat ze werken aan het implementeren van ILO arbeidsnormen. Mexx: "De afdeling die op arbeidsnormen controleert is in 2004 begonnen om systematisch de fabrieken van leveranciers te controleren. Op dit moment wordt dit 'social compliance department' geherstructureerd, teneinde het nog effectiever te maken. De samenwerking met FWF zal naar verwachting cruciaal zijn in dit proces."

FLA en FWF
Mexx is onderdeel van Liz Claiborne, gevestigd in Amerika. Dit laatste bedrijf is sinds de oprichting deelnemer van de Amerikaanse organisatie FLA, gelijkend op FWF. FLA en FWF hebben, tezamen met de bedrijven Mexx en Liz Claiborne, een bijzonder project opgezet. De verschillen die er bestaan tussen de arbeidsnormen van FWF en Liz Claiborne/Mexx, en de manier waarop hiermee gewerkt wordt, zullen in dit project onderzocht worden. Bekeken wordt of de verschillen in de toekomst te overbruggen zijn.

FWF en FLA werken ook samen in Jo-In, een project van in totaal 6 multistakeholder organisaties. Jo-In ontwikkelt manieren om met gedragscodes te werken die daadwerkelijk effectief zijn voor werknemers in kledingfabrieken. (Lees meer over Jo-In: http://www.jo-in.org/).

Voor een uitgebreid persbericht: http://www.fairwear.nl/tmp/Persbericht%20Mexx%20NL.pdf. Bezoek ook de Fair Wear website http://www.fairwear.nl.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 28 november 2006