terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: FlevoPost, 6-9-2006


Besef dat kinderarbeid verkeerd is, sijpelt India binnen

'Laat de storm van onderwijs over ons trekken'India, ruim tachtig keer zo groot als Nederland en meer dan één miljard inwoners. Tegen de honderd miljoen kinderen gaan niet naar school, maar werken. Vanuit een groep Indiërs zelf is het idee ontstaan dat kinderarbeid verdwijnen moet en dat kinderen recht hebben op een jeugd. Zij richtten de MV Foundation op. In augustus reisden zes Nederlandse studenten af naar de denktank achter de MV Foundation in de Zuid-Indiase stad Hyderabad, om te kijken wat er tegen kinderarbeid gedaan wordt en wat zij zelf in Nederland kunnen doen om Indiase kindarbeiders te helpen. Want wat ze hier in Nederland aan kleding of veelal goedkope spullen aanschaffen, kan best eens door kinderhanden in elkaar zijn gezet.


Kinderen uit een dorp keren uitgelaten terug uit school
Als de dromen van alle Indiase jongeren die in twaalf dagen de revue gepasseerd zijn uitkomen, stikt het land binnen een aantal jaren van de doktoren en leraren. Niet verwonderlijk dat juist deze beroepen naar voren komen. Vaak afkomstig uit arme gezinnen, soms mijlenver van de bewoonde wereld, hebben de kinderen geen idee van wat de wereld te bieden heeft. En nu ex-kindarbeiders een nieuw thuis hebben gevonden in een zogeheten Boys Camp of Girls Camp waar ze een dak boven hun hoofd hebben, medische verzorging krijgen en naar school gaan, is er natuurlijk geen beroep dat ze meer adoreren.

De dromen van veel kinderen vallen door verschillende oorzaken vaak toch in duigen. Door een huwelijk bijvoorbeeld. Vooral in dorpen treden meisjes op 12-jarige leeftijd in het huwelijk. Uit verveling, is een veel gehoorde reden. Na het huwelijk komt er een gezin, zodat vader en moeder iets om handen hebben. De MV Foundation probeert het besef te kweken dat kinderen niet voor hun achttiende levensjaar moeten trouwen. Maar als de tieners die leeftijd bereikt hebben, is het alsnog direct raak. Een zestienjarig meisje dat sinds twee jaar naar school gaat en graag arts wil worden, durft het niet uit te spreken, maar het huwelijk hangt als het zwaard van Damocles boven haar hoofd. Haar huwelijkspartner is al uitgekozen: haar twaalf jaar oudere oom. Ze zijn al verloofd. Haar ogen beginnen te glinsteren als ze vertelt over school. Studeren is haar hobby. Vanaf haar tiende werkt ze vanaf 5 uur ’s ochtends op het land. ’s Middags hoedt ze een kudde geiten. Van haar ouders mag ze niet naar school, maar de MV Foundation laat haar kennismaken met onderwijs en ze is verkocht. Nu woont ze op zichzelf, maar maakt nog langere dagen dan voorheen. Nu voor haar plezier. Voordat ze ’s ochtends naar school gaat, leert ze twee uur. ’s Avonds studeert ze verwoed verder. Heel af en toe gaat ze wel eens met vriendinnetjes naar de film. Zodra ze praat over die cruciale datum waarop ze 18 wordt, verdwijnt de glans uit haar ogen. Ze hoopt verder te kunnen studeren, ook als ze kinderen heeft, zegt ze met enige vertwijfeling. Diep in haar hart weet ze, dat die kans heel klein is.

Tijdens het bezoek dat de Nederlandse jongeren brengen in het kader van de campagne ‘Stop Kinderarbeid - School de beste werkplaats’, zijn verschillende Camps bezocht. Gemiddeld zitten er rond de honderd kinderen, soms nog maar net uit hun benarde situatie bevrijd. Zoals de tienjarige Pushpa, die sinds een maand in een Girls Camp zit. Een vrachtwagen schept haar moeder waardoor ze overlijdt. Korte tijd later sterft haar vader door alcoholmisbruik. Met haar jongere broertje en zusje belandt Pushpa op straat, waar ze bedelt op bus- en treinstations. Op een dag bedelt Pushpa in een andere straat dan haar broertje en zusje en de drie verliezen elkaar uit het oog. Pushpa krijgt tranen in haar ogen. Het verdriet is nog té vers, het gemis van haar hele familie te emotioneel om over te praten. Een medewerker van de MV Foundation vindt haar op straat en brengt haar in een Camp.

Alcoholmisbruik komt veelvuldig voor en is soms ook de reden voor kinderarbeid. Een vader zit verslaafd thuis, zijn kinderen verdienen geld, dat voor het grootste deel weer opgezopen wordt door pa. Het argument dat armoede een reden is om kinderen te laten werken, gaat niet op. Ouders zitten vaak werkloos thuis en laten kinderen het werk doen. ‘Zodra we geen melk meer drinken uit de borst, kijken jullie zittend toe hoe wij werken. Wij hebben een jeugd nodig, daar hebben we recht op,’ protesteren de meisjes in een Girls Camp. Camps vormen dé schakel tussen kinderarbeid en onderwijs. De ex-kindarbeiders maken tijdens de eerste weken spelenderwijs kennis met het onderwijs. Vervolgens worden ze bijgeschoold tot het niveau waarop ze kunnen doorstromen naar het regulier onderwijs. Als er geen mogelijkheid is om verder te studeren, gaan de kinderen terug naar hun families, voor zover dat kan. Dat hun schoolcarrière dan stopt, is volgens de MV Foundation niet erg. Immers ze hebben in de tussentijd al veel geleerd en zijn zich bewust van zichzelf en de wereld om hen heen. ‘Ze hebben meer zelfvertrouwen en kunnen beter tegen wat op hun pad komt,’ vertelt Shantha Sinha van de Foundation. ‘Ze zijn nu beter af dan toen ze niet konden lezen en schrijven.’

In de meeste dorpen wordt de groep Nederlanders onthaald met ceremonies. Met een dans of een lied, vaak met als thema een betere toekomst voor de kinderen.

Een man zingt in een onverstaanbare taal, die wel prachtig klinkt. De boodschap is nog mooier. ‘Laat de storm van onderwijs over ons trekken.’ Zo hard als een wervelwind breidt het werk van de MV Foundation zich niet uit, maar sinds 1981 zijn heel wat kinderen op school beland en banen zij een weg voor hun kinderen.

Een weg van onderwijs. In elf districten in de deelstaat Andhra Pradesh is de organisatie in meer dan zesduizend dorpen actief. Shantha Sinha beschrijft: ‘Het is een langzaam proces. Wij hebben een steen in het water gegooid en daarvan zie je nu steeds meer en grotere rimpelingen in het water.’


De jongerenreis werd georganiseerd vanuit 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats', een gezamenlijke campagne van Hivos, Landelijke India Werkgroep, FNV Mondiaal en de AOb.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 8 september 2006