terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door CNVInternationaal.nl, 28-8-2006


Raw werk voor G-Star in IndiaHippe kleding maakt het Amsterdamse bedrijf G-Star. Maar de omstandigheden waaronder werknemers die kleding naaien, zijn heel wat minder hip. G-Star 'raw denim' is de slogan. Wel, bij het maken van de kleding gaat het er inderdaad 'raw' aan toe. Vakbonden in de fabriek moeten hun mond houden over de slechte arbeidsomstandigheden. De rechter heeft nu de bonden een spreekverbond opgelegd.

Het zijn vooral vrouwen die de kleding van G-Star in elkaar zetten. Zij kampen regelmatig met intimidatie en mishandeling. G-star is uiteraard niet blij met deze negatieve publiciteit. Het Nederlandse kledingmerk verscherpt daardoor nu wel het toezicht op zijn Indiase toeleveranciers. Helaas treft dat verscherpte toezicht ook de vakbonden in de fabrieken. De rechter heeft de bonden een spreekverbod opgelegd.

Verscherpt toezicht
G-Star ontkende de beschuldigingen eerst. Maar het bedrijf heeft de situatie wel laten uitzoeken door de onafhankelijke organisatie SGS. Het bedrijf bezocht de toeleveranciers FFI en Jeans Knit. De conclusie was dat overwerk niet altijd wordt uitbetaald. En dat de veiligheid van de werknemers beter kan. De beschuldigingen van geweld en uitbuiting zijn volgens SGS niet aan te tonen. G-Star heeft nu besloten dat eigen medewerkers regelmatig toezicht houden op de 2 toeleveranciers in Bangalore.

Bonden mogen niet klagen
Echter, op hun beurt zijn de lokale fabrikanten FFI en Jeans Knit in Bangalore naar de rechter gestapt. Zij klagen de lokale vakbonden aan wegens smaad. De rechter heeft de bonden een spreekverbod opgelegd over arbeidsomstandigheden. De bonden mogen daarover niet praten met buitenlandse personen en instellingen. Ook andere lokale organisaties in Bangalore die zich inzetten voor verbetering van de arbeidsomstandigheden, moeten hun mond houden.

Zorgelijke ontwikkeling
CNV Internationaal steunt onafhankelijk vakbondswerk, ook in India. Deze ontwikkelingen in India zijn erg zorgelijk, reageert Conny Wedda, programmamedewerker AziŽ voor CNV Internationaal. 'Wat hier gebeurt, nota bene voor een Nederlandse opdrachtgever, staat haaks op de meest basale ILO-conventies zoals vrijheid van organisatie en onderhandelen.'

Consumentenprotest
Consumenten en de organisaties SKK (Schone Klerencampagne) en LIW (Landelijke India Werkgroep) hebben de misstanden aangekaart bij G-Star.

Lees meer.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 december 2007