Onderstaand artikel is gepubliceerd door GoedeDoelenWereld.nl/ANBI.nl, 24-8-2006


Nederlandse jongeren oog in oog met kinderarbeidVN-jongerenvertegenwoordiger Wilco Otte is begin augustus, op uitnodiging van de campagne 'Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats', voor tien dagen afgereisd naar een van de armste deelstaten van India, Andhra Pradesh. Onder begeleiding van Indiase leeftijdsgenootjes ging hij samen met vijf andere Nederlandse studenten op zoek naar de realiteit van kinderarbeid. Terug in Nederland organiseren de jongeren op 20 september een gratis evenement in ELF in Amsterdam om Nederlandse jongeren bewust te maken dat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen kinderarbeid.

Ondanks recent verscherpte wetgeving is kinderarbeid in India nog altijd een realiteit. Naar schatting zijn er in het Aziatische land met meer dan een miljard inwoners 100 miljoen kinderen aan het werk. Tijdens de reis in India bezochten de Nederlandse jongeren een katoenplantage waar nog altijd tientallen kinderen werken. Dat dit niet noodzakelijk is en dat onderwijs kan dienen om een einde te maken aan kinderarbeid hebben de jongeren met eigen ogen kunnen aanschouwen. Het werk van de Indiase partnerorganisatie MV Foundation heeft al 400.000 kindarbeiders geholpen terug naar school te gaan.

De confrontatie met kinderarbeid was voor de jongeren een emotionele ervaring. “Ze ogen zo vrolijk”, zegt Nadine Willemsen, een van de deelnemers, “maar dan komen de verhalen. Verhalen van keihard werken op het land of in het huishouden, verhalen van kinderhuwelijken en geweld, maar gelukkig ook verhalen vol dappere kinderen”. Niet iedereen kan verwoorden wat ze hebben meegemaakt. Mayke Haringhuizen vroeg de kinderen daarom een tekening te maken van hun werk. “Als ik aan een meisje vraag waarom ze zo verdrietig op de tekening staat, kan ze alleen maar slikken”.

Na gesprekken met (voormalig) kindarbeiders en hun ouders blijkt dat kinderarbeid een complex sociaal probleem is. Voor elk kind dat vanuit werk naar school wordt gestuurd, moet een strijd worden geleverd. Een ding weten de jongeren zeker “armoede is geen reden om kinderen niet naar school te sturen”.

De reis is voor de jongeren een grote motivatie om zich in te zetten tegen kinderarbeid. Daarom organiseren ze met behulp van de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ op 20 september in ELF te Amsterdam een gratis evenement voor Nederlandse jongeren. Hier zullen de jongeren hun ervaringen delen en in debat gaan met jongere politici. Daarnaast is er ruimte voor cabaret, kan kleding worden gepimpt en wordt er een bollywood dansworkshop georganiseerd.

‘Jongeren tegen Kinderarbeid’ is een initiatief van Hivos en de Landelijke India Werkgroep. De jongerenreis is georganiseerd vanuit ‘Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats’, een gezamenlijke campagne van Hivos, LIW, FNV Mondiaal en de AOb.


terug LIW in de pers Dalits HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 14 juni 2011