terug
Onderstaande artikelen zijn gepubliceerd in: Trouw, 22-8-2006


Rechter legt critici G-Star het zwijgen op


AMSTERDAM - Lokale vakbonden in India die kritiek hebben op de arbeidsomstandigheden in twee fabrieken waar kleding voor het Nederlandse merk G-Star wordt gemaakt, zijn door de rechter de mond gesnoerd.

De twee kledingproducenten, FFI en Jeans Knit, hadden de bonden in Bangalore aangeklaagd wegens smaad. De werknemersorganisaties mogen nu niet meer met buitenlandse personen en instellingen praten over de mogelijke misstanden.
G-Star ontkent iets met de aanklacht van doen te hebben.
Christa de Bruin van Schone Kleren Kampagne (SKK) zegt niet te weten of G-Star de juridische stappen van de toeleveranciers steunt. "Maar ze moeten de situatie wel serieus nemen en wij hebben niet de indruk dat ze dat doen".
G-Star heeft wel besloten het toezicht op de twee bedrijven te verscherpen, nadat SKK en de Landelijke India Werkgroep (LIW) recentelijk ook kritiek uitten op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.Spreekverbod in India voor critici G-Star


Het Nederlandse kledingmerk G-Star gaat het toezicht op zijn Indiase toeleveranciers verscherpen. Maar ondertussen krijgen kritische vakbonden in India een spreekverbod opgelegd.

De hippe kleding van het Amsterdamse bedrijf G-Star zou onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd worden. Die beschuldiging uitte de Schone Kleren Kampagne (SKK) onlangs. Intimidatie en mishandeling van de vooral vrouwelijke werknemers zou stelselmatig voorkomen.
G-Star ontkende de beschuldigingen in eerste instantie, maar ging toch in gesprek met de organisaties. Het bedrijf bezocht de toeleveranciers FFI en Jeans Knit, en liet de situatie onderzoeken door de onafhankelijke organisatie SGS. Die constateerde dat overwerk niet altijd werd uitbetaald, en dat de veiligheid van de werknemers beter kon. De beschuldigingen van geweld en uitbuiting kon SGS niet bevestigen.
G-Star heeft nu besloten het toezicht op de twee toeleveranciers te verscherpen. Medewerkers van G-Star gaan regelmatig toezicht houden op de productie in Bangalore.
Maar intussen zijn FFI en Jeans Knit in Bangalore naar de rechter gestapt om de lokale vakbonden aan te klagen wegens smaad. De rechter heeft de bonden een spreekverbod opgelegd wat betreft de arbeidsomstandigheden. Ze mogen hierover niet praten met buitenlandse personen en instellingen. Hetzelfde geldt voor andere lokale organisaties in Bangalore die zich inzetten voor verbetering van de arbeidsomstandigheden.
"Wij zijn zeer verontwaardigd over het spreekverbod", zegt Christa de Bruin van SKK. "Zo worden deze organisaties monddood gemaakt." G-Star ontkent iets met de aanklacht van doen te hebben.
SKK heeft inmiddels ook andere kledingbedrijven opgeroepen om iets te doen aan de arbeidsomstandigheden in India. Zo zijn de Amerikaanse kledingmerken Tommy Hilfiger, Ann Taylor en Guess aangeschreven. Zij hebben nog niets van zich laten horen.
Verder is SKK ook met andere Nederlandse kledingbedrijven in gesprek, maar De Bruin wil nog geen namen noemen. "We willen ze eerst de kans geven de toestanden te verbeteren."Zie verder ook: G-Star is about breaking rules!


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 22 augustus 2006