terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Het Parool, 18-8-2006


G-Star pakt misstanden in India aan


AMSTERDAM - Jeansfabrikant G-Star zal het toezicht op zijn toeleveranciers fors aanscherpen. Het concern heeft hiertoe besloten nadat een Indiase fabriek door een plaatselijke vakbond is beticht van geweld en uitbuiting.

Harde bewijzen voor de beschuldigingen heeft G-Star niet gevonden. Het Nederlandse concern laat sinds 1998 een deel van de kledingcollectie fabriceren door Fibre and Fabrics International (FFI) en Jeans Knit in de Indiase miljoenenstad Bangalore. Eind vorig jaar maakte de Nederlandse organisatie Schone Kleren Kampagne melding van ernstige misstanden in de fabriek.

G-Star schakelde deze zomer een extern onderzoeksbureau in om de fabrieken door te lichten. De inspecteurs constateerden onder meer dat in enkele gevallen overuren inderdaad niet werden uitbetaald en dat de beveiliging en hygiëne er te wensen overlieten. De procedures hiervoor zijn inmiddels aangescherpt. Ook is het maximale aantal overuren dat arbeiders in de fabrieken maken teruggebracht van acht naar twee uur.

Alle beschuldigingen over geweld en uitbuiting waren gebaseerd op anonieme verklaringen. Volgens deze bronnen zouden werknemers vrijwel dagelijks onbetaald overuren moeten maken. Wie lid was van een vakbond, liep het risico te worden ontslagen en kritische werknemers zouden buiten de fabrieksmuren door knokploegen in elkaar zijn geslagen.

Een delegatie van G-Star reisde vorige maand naar India om zelf poolshoogte te nemen. ''Tijdens dat bezoek hebben we niet vast kunnen stellen dat FFI-werknemers worden belet zich aan te sluiten bij vakbonden,'' zegt een woordvoerder. ''Integendeel, op de mededelingenborden in de fabriek wordt gewezen op het recht zich te verenigen.'' Bij de plaatselijke autoriteiten in Bangalore bleek niets bekend over misstanden. Bij de politie waren evenmin aanklachten tegen de fabrieksleiding ingediend.

Omdat G-Star geen eigenaar van de Indiase fabrieken is, maar slechts afnemer, bleven de mogelijkheden om in te grijpen beperkt. Een bijkomend probleem was dat de directie van de fabrieken 'op voet van oorlog' bleek te leven met de directie van de vakbond. Pogingen van G-Star de partijen samen aan één tafel te krijgen mislukten.

Volgens G-Star heeft de Schone Kleren Kampagne 'zonder enig onderzoek, blindelings' de beschuldigingen van de Indiase vakbond overgenomen. Toch zegt het concern van de affaire te hebben geleerd. Alle toeleveranciers zullen nu voortaan jaarlijks door een extern onderzoeksbureau worden bezocht.

Naast G-Star zijn ook Amerikaanse afnemers van de fabriek in Bangalore, waaronder Tommy Hilfiger, Ann Taylor en Guess, aangesproken over de vermeende wantoestanden. Zij hebben tot dusver niet gereageerd.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 2 februari 2007