terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Parool, 5-8-2006 en Trouw, 8-8-2006

door:
Henk Schutten

Jeansmaker G-Star onder vuurUit gesprekken die plaatselijke vakbonden eind vorig jaar voerden met het personeel bleek dat in de fabrieken van vaste toeleveranciers van G-Star in Bangalore, Fibre and Fabrics International (FFI) en Jeans Knit, sprake is van ernstige misstanden.

De duizenden Indiase werknemers, afkomstig uit de lagere kasten, zouden worden onderbetaald en mishandeld. Als zij hun produktiequota niet halen, worden ze - zo beweerden zij - geregeld uitgescholden, geschopt en geslagen. Omdat de fabrieksnormen onrealistisch hoog zijn, moet er dagelijks extra worden gewerkt. Maar die overwerkuren worden niet uitbetaald.

Het werk zou verder zwaar, vies en onveilig zijn. Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen voor hetzelfde type werk. Lonen verschillen van persoon tot persoon omdat collectieve onderhandelingensovereenkomsten ontbreken, en de meeste salarissen zijn te laag om in de bestaansbehoeften te voorzien. Wie lid is van een vakbond, loopt het risico te worden ontslagen. Kritische werknemers zouden na de nachtdienst buiten de fabrieksmuren door knokploegen in elkaar zijn geramd.

"Begin dit jaar hebben we G-Star over de wantoestanden ingelicht," zegt Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne, een organisatie die sinds 1990 ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden.

De Schone Kleren Kampagne is een netwerkorganisatie, legt de Bruin uit. "We werken nauw samen met vakbonden en maatschappelijke organisaties in productielanden. Als wij van hen alarmerende berichten ontvangen, kaarten we zo'n zaak intern eerst bij de kledingfabrikant aan zonder iets naar buiten te brengen, in de veronderstelling dat maatregelen zullen volgen."

G-Star verklaarde 'geschrokken en verrast' te zijn. In een gesprek begin dit jaar met vertegenwoordigers van de Schone Kleren Kampagne, liet de jeansfabrikant weten dat het onderwerp 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' hoog op de agenda staat. Maar toch bleef het na het gesprek van de kant van G-Star stil. "Onze brieven bleven onbeantwoord," zegt De Bruin. "Dus hebben we besloten de zaak alsnog openbaar te maken."

Op 2 juni van dit jaar volgde uiteindelijk een nieuw gesprek, ditmaal ook in aanwezigheid van de - Nederlandse - topman van Fibre and Fabrics International. Die liet volgens De Bruin weten geen enkel vertrouwen te hebben in de plaatselijke Indiase vakbond. Daarmee dreigt een patstelling, volgens De Bruin.

"De sleutel voor dit conflict ligt in het recht op organisatie. Door de bonden buiten de deur te houden, neemt FFI de problemen van de werknemers niet serieus."

G-Star beloofde eem onafhankelijk onderzoek te laten instellen door een extern Zwitsers bureau. Maar voorafgaand aan de komst van de inspecteurs liet de fabrieksdirectie volgens de Indiase vakbond een neponderzoek houden. Werknemers die zich kritisch tegenover de nepsinspecteurs uitlieten, werden op het matje geroepen.

"Je kunt je voorstellen dat de mensen daarna wel uitkeken om voor een tweede keer hun mond open te doen," zegt De Bruin.

Volgens G-Star staat de toeleverancier in Bangalore bekend als 'een van de meest geavanceerde fabrieken in Bangalore, die goede arbeidsomstandigheden biedt aan haar werknemers'. "Maar de beschuldigingen zijn te ernstig om te negeren," stelt de directie in een verklaring.

Woordvoerder Klaas de Jong van G-Star benadrukt dat het concern slechts afnemer is van de Indiase toeleveranciers. "Onze mogelijkheden om invloed uit te oefenen zijn dus zeer beperkt. Toch hebben we er alles aan gedaan om de situatie te verbeteren."

Het grote probleem voor de Amsterdamse jeansfabrikant is dat de schuldigen niet te verifiŽren zijn. "Onze mensen hebben met medewerkers buiten het fabrieksterrein gesproken, zonder resultaat," zegt De Jong. "Bij de plaatselijke autoriteiten was evenmin iets over de vermeende misstanden bekend."

G-Star zal in de loop van volgende week de bevindingen bekendmaken van de externe inspecteurs, die in Bangalore onderzoek bij de toeleveranciers hebben verricht.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 16 oktober 2007