terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op: Unicef.nl, 4-8-2006
India: Kinderarbeid toch niet helemaal verboden04 augustus 2006, Den Haag - Op 1 augustus liet de Indiase regering weten dat kinderen onder de 14 jaar vanaf oktober van dit jaar niet meer als huishoudelijke hulp en in de horeca mogen werken. Dit bericht behoeft echter wat nuancering, melden de organisaties achter de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats'.

De campagne, die in Nederland gevoerd wordt door Hivos, FNV Mondiaal, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep, juicht het besluit van de Indiase regering van harte toe. Gerard Oonk, woordvoerder van de campagne, zegt echter dat de regering niet heeft besloten om de kinderarbeid in de landbouw en in het eigen huishouden aan banden te leggen. "Daarvoor is het ook nodig om het recht op onderwijs, sinds kort in de Indiase grondwet, beter in de praktijk te brengen," aldus Oonk. Naar schatting gaan circa honderd miljoen Indiase kinderen tussen de 5 en 14 jaar niet naar school.

De beslissing van de Indiase regering lijkt een reactie op een voorlopige uitspraak van het Indiase Hoogerechtshof dat de huidige kinderarbeidwet niet strookt met het fundamentele recht op onderwijs. De wet verbiedt zoals gezegd alleen kinderarbeid in huishoudens en in de horeca. Andere vormen van kinderarbeid zijn niet verboden, maar worden beperkt tot maximaal zes uur per dag. Het is wel toegestaan dat kinderen thuis bijvoorbeeld voetballen stikken of sigaretten rollen voor grote bedrijven.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 25 juni 2007