terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Opregte Steenwijker Courant, 4-8-2006


Vollenhoofse strijdt tegen kinderarbeidVOLLENHOVE - Kinderarbeid de wereld uit is een illusie, zo beseft Nadine Willemsen terdege. Toch wil ze haar steentje bijdragen om in elk geval te proberen dat minder kinderen in werkplaatsen, steengroeven en op het land te vinden zijn, terwijl ze eigenlijk in de schoolbanken moeten zitten. Vrijdag vertrekt ze naar India om daar met eigen ogen het kinderleed te zien om dat vervolgens in foto's te vangen en in woorden te beschrijven.

'Terug in Nederland schrijf ik een reportage voor een christelijk jongerenblad en is een foto-expositie te zien op Hogeschool Windesheim in Zwolle', aldus de 22-jarige. Achterliggende gedachte is de bewustwording in Nederland te vergroten.
Want die mooie goedkope blouse is wellicht door kinderhanden in elkaar gezet en dat spotgoedkope aardewerken schaaltje is waarschijnlijk ook geen grote mensen werk geweest.
'Ga je met vakantie naar India?', krijgt Nadine Willemsen keer op keer de vraag. 'Nee, ik ga daar aan het werk.' Toeristische hoogtepunten laat ze links liggen - 'ik geloof dat we alleen een oud fort gaan bezoeken' -, ze trekt de binnenlanden in. Eigenlijk per toeval kwam ze een tijdje geleden een oproepje tegen waarin jongeren werden opgeroepen na te denken op welke manier ze kinderarbeid in Nederland onder de aandacht wilden brengen. Nadine studeerde onlangs af aan de opleiding voor journalistiek in Zwolle en schreef enthousiast dat ze over kinderarbeid wel een fotoreportage wilde maken, evenals een verhaal.
In totaal meldden zich vijftig belangstellenden aan die wel een kijkje in India wilden nemen. Het initiatief gaat uit van de Landelijke India Werkgroep en het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking die samen de campagne 'Stop kinderarbeid, school de beste werkplaats' zijn begonnen. Behalve Nadine gaan nog zes anderen mee. 'Zo is iemand van plan over kinderarbeid een toneelstuk te maken. De reis duurt twaalf dagen. Ze nemen onder meer een kijkje op plekken waar kinderen aan het werk zijn en spreken met vertegenwoordigers van hulporganisaties en voormalige kinderarbeiders die nu naar school gaan. 'Ik heb intussen al veel films over kinderarbeid gezien en er veel over gelezen, maar ik denk dat ik nog wel even zal moeten slikken als ik met eigen ogen de omstandigheden zie waarin kinderen werken en leven. Daar kun je je niet op voorbereiden.'
Wereldwijd werken 250 miljoen kinderen, daarvan woont het grootste deel in India. 'Het gros werkt op katoenplantages en steengroeves.' Volgens Willemsen is kinderarbeid onnodig. 'Vaak zijn de ouders werkloos, die kunnen zelf natuurlijk ook de handen uit de mouwen steken. Of een dochter verdient veertig rupees, de vader drinkt zodat van de veertig maar vijf rupees voor het huishouden overblijft.' Na India lonkt weer een ander avontuur. De Vollenhoofse gaat naar Duitsland om als vrijwilligster via een project van de Europese Unie bij het Centrum voor Taal en Cultuur te werken.

http://www.jongerentegenkinderarbeid.nl


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 11 augustus 2006