terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: De Volkskrant, 3-8-2006


Verbod India op arbeid kinderenNEW DELHI - India heeft het verbod op kinderarbeid uitgebreid. Vanaf 10 oktober mogen kinderen onder de 14 jaar niet meer werken als huishoudelijke hulp, kamermeisje, in eettentjes of elders in de horeca, aldus het Indiase ministerie van Arbeid woensdag. Volgens overheidscijfers verrichten 12,6 miljoen kinderen in India kinderarbeid, meer dan in enig ander land.

De wet is bedoeld om arme kinderen te beschermen, die volgens een rapport van het ministerie op hun werkplekken vaak slachtoffer worden van ‘fysiek geweld, psychisch trauma en soms zelfs seksueel misbruik’. Wie de wet overtreedt kan tot twee jaar cel krijgen en een boete van maximaal 20 duizend roepie (340 euro).
Sinds 1986 is het in India al verboden kinderen te laten werken in fabrieken, mijnen en op andere gevaarlijke plaatsen. Desondanks werken tienduizenden kinderen in lucifer-, wierook- en vuurwerkfabrieken en in de tapijtindustrie. Vandaar dat activisten voor kinderrechten betwijfelen of het nieuwe verbod wel zal worden nageleefd. ‘Maar het geeft ons morele steun in de strijd tegen kinderslavernij’, aldus woensdag Kailash Satyarthi, voorzitter van de Red de Jeugd Beweging.
Volgens Satyarthi werken er minimaal 60 miljoen kinderen in India, veel meer dan de regering zegt. ‘Hoe kunnen we het probleem oplossen als de regering niet eerlijk is over de omvang ervan?’
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) verwelkomt het besluit, maar noemt de handhaving ervan ‘een uitdaging’. ‘Kinderen die thuis werken of in eethuizen maken erg lange uren, zijn geïsoleerd en vaak ver weg van mensen die hen kunnen steunen’, zegt Leyla Tegmo-Reddy, ILO-vertegenwoordiger in India. ‘Vaak zorgen deze kinderen voor meer bevoorrechte kinderen, die ze zien leven in een wereld die niet voor hen is weggelegd.’
Organisatoren van de campagne ‘Stop Kinderarbeid – school, de beste werkplaats’, die in zes Europese landen waaronder Nederland wordt gevoerd, wijzen erop dat kinderarbeid in de landbouw gewoon blijft toegestaan. Van alle werkende kinderen zou 70 procent in deze sector actief zijn. Ook werk rond het eigen huis en betaald thuiswerk door kinderen wordt niet verboden, zoals het stikken van voetballen of het rollen van sigaretten voor grote bedrijven.
Naar schatting 100 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 gaan niet naar school in India, aldus Stop Kinderarbeid, ook al is onlangs het fundamentele recht op onderwijs opgenomen in de Grondwet.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 augustus 2006