terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Het Financieele Dagblad, 3-8-2006


India verbiedt kinderarbeid maar laat werk in landbouw ongemoeidAMSTERDAM - In India mogen vanaf 10 oktober kinderen onder de veertien niet meer werken in hotels en (weg)restaurants of als huishoudelijke hulp. Op overtreding van het verbod kan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar komen te staan, zo heeft de Indiase regering woensdag laten weten. Een regeringscommissie stelde woensdag dat veel van de kinderen die in genoemde sectoren werken, worden blootgesteld aan fysiek geweld en seksueel misbruik.

Tot nu toe was kinderarbeid in India al verboden in fabrieken, mijnen en op andere gevaarlijke arbeidsplaatsen. Desondanks werken kinderen nog massaal in fabrieken omdat de naleving van de wet, onder meer als gevolg van corruptie, niet wordt afgedwongen.
Gerard Oonk, in Nederland woordvoerder van de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats', juicht het besluit van de Indiase regering toe, maar plaatst ook kritische kanttekeningen. 'Het grootste deel van de kinderarbeid in India blijft ongemoeid', zegt hij. Kinderarbeid in de landbouw en kinderen die thuis kinderarbeid verrichten, zoals het stikken van voetballen of het rollen van sigaretten voor grote bedrijven, blijft namelijk toegestaan. Oonk: 'Helaas is niet besloten om het werk in de landbouw en in het eigen huishouden aan banden te leggen.'
Volgens de Wereldbank werken in India zo'n 44 miljoen kinderen, maar de Indiase overheid gaat van veel lagere getallen uit. Activisten tegen kinderarbeid daarentegen komen uit op schattingen tussen de 60 en 100 miljoen kinderen.
In elk geval is India wereldwijd het land met het grootste aantal kindarbeiders. Armoede is volgens sommigen een belangrijke oorzaak van kinderarbeid, omdat kinderen moeten werken om een bijdrage te leveren aan het gezinsinkomen. Anderen, zoals de bekende Indiase activiste Shantha Sinha, zeggen dat kinderarbeid eerder de oorzaak van armoede is. Kinderen moeten niet werken, maar naar school, zei ze eerder dit jaar in een interview met deze krant. Volgens Sinha zijn arme families die hun kinderen naar school laten gaan uiteindelijk beter af. Bovendien, aldus de Indiase activiste, ondergraven kinderen de positie van volwassenen op de arbeidsmarkt en drukken ze de lonen. 'Onze ervaring is dat als je werkende kinderen op grote schaal naar school brengt, hun ouders meer en beter betaald krijgen.'


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 augustus 2006