terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Trouw, 3-8-2006


Kinderarbeid in huishouding en toeristenoorden verbodenDe Indiase regering verbiedt kinderarbeid in horeca en huishouding. Maar op het land ploegen kinderen voort.


Het tienjarige meisje Parmila duwt een kar in een steenfabriek, op deze foto uit 2003. Dergelijk werk is sinds 1986 verboden, maar het schort aan controle. Volgens de Indiase overheid werken er op dit moment 13 miljoen Indiase kinderen. De Wereldbank houdt het op 44 miljoen, mensenrechtenorganisaties denken eerder aan 60 tot 100 miljoen. FOTO REUTERS
Vanaf oktober is het Indiase kinderen onder de veertien verboden om te werken in (andermans) huishouden, in toeristenoorden en cafés. In 1986 kwam er al een verbod op kinderarbeid in fabrieken, mijnen en andere gevaarlijke plaatsen.
Maar met het nieuwe verbod wordt kinderarbeid allerminst uitgebannen. In de landbouw mogen kinderen legaal werken tot zes uur per dag. In hun eigen huis is er zelfs helemaal geen limiet.
Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep die zich inzet voor het afschaffen van kinderarbeid, noemt de Indiase stap daarom een 'doorbraak met mate'. "Maar onze partnerorganisatie in India is blij - die kan nu met de wet in de hand misstanden tegengaan."
Oonk erkent dat armoede een belangrijke verklaring vormt voor het bestaan van kinderarbeid. Een gezin kan financiële problemen krijgen als kinderen hun baan verliezen. "Het is daarom belangrijk dat het probleem op grote schaal wordt aangepakt. Als veel kinderen tegelijkertijd naar school gaan, ontstaat er meer ruimte voor volwassenen op de arbeidsmarkt."
Bovendien, zegt Oonk, is armoede niet de enige reden voor kinderarbeid. "Mentaliteit speelt ook een rol. De ervaring leert dat ook de allerarmste ouders hun kind naar school brengen als ze perspectief zien voor de toekomst van hun kind."
Er moeten dan natuurlijk wel voldoende scholen zijn. Oonk noemt het daarom 'zorgelijk' dat de Indiase overheid bij het nieuwe wetsvoorstel geen suggesties levert hoe de wet gecontroleerd gaat worden en op welke scholen de kinderen straks terechtkunnen. Dat is een probleem - ook in de mijnen werken nog steeds miljoenen kinderen.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 augustus 2006