terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door: De Volkskrant, 3-6-2006

door:
Simon Knopper
Maatregelen na 'misstanden' in fabriek G-StarSeksuele intimidatie, geweld, onbetaald overwerk en lage lonen. Volgens de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) zijn dergelijke wantoestanden aan de orde van de dag in een fabriek in het Indiase Bangalore, waar onder meer de broeken van het Nederlandse merk G-Star worden gemaakt.

Beide organisaties drongen er vrijdag bij de directie van de fabriek met succes op aan maatregelen te nemen tegen de vermeende misstanden in de fabriek. De slechte arbeidsomstandigheden kwamen aan het licht na de interviews van Indiase partnerorganisaties van de SKK en de LIW met werknemers van de fabriek.
Aanvankelijk deed de directie de beschuldigingen af als leugens. 'Het was volgens hen ondenkbaar dat zoiets zich in hun fabriek afspeelde', aldus een medewerker van de LIW.
Toch heeft het Nederlandse directielid van de fabriek, Manfred Gruyters, gisteren toegezegd te gaan praten met de Indiase vakbond waar de 5200, voornamelijke vrouwelijke, werknemers van de fabriek lid zijn.
G-Star heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om de misstanden te onderzoeken. 'We nemen deze situatie heel serieus', aldus een woordvoerder van het Amsterdamse kledingbedrijf.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 juni 2006