G-Star maakt het te bont

terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op: OneWorld.nl, 2-6-2006

G-Star maakt het te bontG-Star is een populair Nederlands kledingmerk, maar neemt het met de rechten van de werknemers in de textielfabrieken in India niet zo nauw. Dat vindt de Schone Kleren Kampagne (SKK), die een protestbrievenactie op touw heeft gezet.

Veel G-Star kleding wordt in India gemaakt. Volgens de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep (LIW) wordt het daar met de naleving van arbeidsrechten niet zo nauw wordt genomen. Lage lonen, verplicht overwerk, verbaal en fysiek geweld tegen werknemers, seksuele intimidatie van vrouwelijke werknemers - dit is maar een greep uit de vele overtredingen die plaatsvinden bij G-Starís toeleveranciers in Bangalore waar ruim 5000 arbeiders, voornamelijk migranten van lage kastenafkomst, werken. De situatie bij Fibre and Fabrics International Pvt Ltd (FFI) en dochteronderneming Jeans Knit Pvt Ltd (JKPL), de Indiase toeleveranciers van G-Star in Bangalore, is zeer ernstig. Onmiddellijk ingrijpen door G-Star is vereist, aldus de SKK.

G-Star heeft naar aanleiding van de berichten op 2 juni een gesprek gehad met de SKK en LIW om over de problemen in Bangalore te praten. G-Star heeft daarin onder meer aangegeven onafhankelijke controle van arbeidsomstandigheden belangrijk te vinden.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 2 februari 2007