terug
Onderstaand bericht is gepubliceerd op: Ravage Digitaal, 1-6-2006


G-Star schendt arbeidsrechten in India


UTRECHT, 1 juni 2006 - De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep wijzen op een vast patroon van schendingen van het arbeidsrecht bij de Indiase toeleveranciers van het Nederlandse bedrijf G-Star. Naar aanleiding van een protestbrief praat G-Star binnenkort met de mensenorganisaties.

Van alle overtredingen die plaats vinden bij Fibre and Fabrics International Pvt Ltd (FFI) en Jeans Knit Pvt Ltd (JKPL), gevestigd in de Indiase stad Bangalore, springen het geweld tegen werknemers en de seksuele intimidatie van vrouwelijke werknemers het meest in het oog. Daarnaast zijn lage lonen, verplicht overwerk, het niet uitbetalen van overwerk, het ontbreken van arbeidscontracten ook schering en inslag bij de toeleveranciers van G-Star.
In een protestbrief worden de problemen bij FFI en JKPL en de eisen van de betrokken vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties uitgebreid uit de doeken gedaan. De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep spreken G-Star aan op haar verantwoordelijkheid voor de zeer problematische arbeidsomstandigheden bij FFI en JKPL en roepen G-Star op haar invloed te gebruiken om de verbeteringen door te voeren.
De organisaties verwijten G-Star de problemen bij FFI en JKPL te lang te hebben genegeerd. Recente protestbrieven hierover bleven onbeantwoord. Ook loopt G-Star achter als het gaat om het ontwikkelen en uitvoeren van een geloofwaardig beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Naar aanleiding van de laatste protestbrief heeft G-Star contact opgenomen met de opstellers om over de problemen bij FFI en JKPL in Bangalore te praten.
Meer over G-Star en het schenden van arbeidsrechten lees je hier.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 2 februari 2007