terug
Onderstaand bericht is gepubliceerd op: zaanstad.sp.nl, 1-6-2006


Arbeidsrechten G-Star niet heilig


'G-Star is about breaking rules' - ook arbeidsrechten zijn niet heilig bij G-Star's toeleveranciers. De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) wijzen op een patroon van arbeidsrechtenschendingen bij de Indiase toeleveranciers van het Nederlandse bedrijf G-Star.

Van alle overtredingen die plaats vinden bij Fibre and Fabrics International Pvt Ltd (FFI) en Jeans Knit Pvt Ltd (JKPL) springen het geweld tegen werknemers en de seksuele intimidatie van vrouwelijke werknemers het meest in het oog.
Daarnaast zijn lage lonen, verplicht overwerk, het niet uitbetalen van overwerk, het ontbreken van arbeidscontracten ook schering en inslag bij de toeleveranciers van G-Star in Bangalore.
In een protestbrief worden de problemen bij FFI en JKPL en de eisen van de betrokken vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties uitgebreid uit de doeken gedaan. Zie: www.schonekleren.nl/bedrijven/gstar.htm.
De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep spreken G-Star aan op haar verantwoordelijkheid voor de zeer problematische arbeidsomstandigheden bij FFI en JKPL en roepen G-Star op haar invloed te gebruiken om de verbeteringen door de voeren bij FFI en JKPL.
De SKK en de LIW verwijten G-Star de problemen bij FFI en JKPL te lang te hebben genegeerd. Recente brieven van de SKK en de LIW aan G-Star hierover bleven onbeantwoord. Ook loopt G-Star achter als het gaat om het ontwikkelen en uitvoeren van een geloofwaardig beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Naar aanleiding van deze protestbrief heeft G-Star contact opgenomen met de SKK en de LIW om over de problemen bij FFI en JKPL in Bangalore te spreken.
De SKK en de LIW zijn verheugd dat G-Star reageert.terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 2 februari 2007