terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: De Telegraaf, 3-8-2005

ABN gemaand om mijnbouwer

AMSTERDAM - ABN Amro is door de Landelijke India Werkgroep aangesproken op zijn 'nauwe financiële betrokkenheid' bij het mijnbouwbedrijf Vedanta Resources, dat in de Indiase media zwaar onder vuur ligt vanwege mensenrechtenschendingen en ernstige milieudelicten.

De Nederlandse bank, die onder meer betrokken was bij de beursgang van Vedanta naar de London Stock Exchange in 2003, heeft daarop op zijn beurt aan de bel getrokken bij het Brits-Indiase concern. Volgens een woordvoerder van ABN Amro heeft de leiding van Vedanta inmiddels beloofd zijn leven te beteren op het gebied van milieu-, gezondheids- en financiële kwesties. De bank zegt de vinger aan de pols te zullen houden.
Gerard Oonk van de werkgroep, die zich inzet voor de mensenrechten in India, noemt het "positief" dat ABN Amro aan de oproep gehoor heeft gegeven. "Maar daar kan het natuurlijk niet bij blijven." Oonk richt zijn pijlen op Vedanta naar aanleiding van een gisteren verschenen rapport waarin het bedrijf en een aantal dochters een trits van misdragingen op financieel, sociaal en milieugebied wordt verweten. "Mensen zouden uit hun huizen en dorpen verdreven zijn, en gisteren nog bevestigde een Indiase minister dat er illegaal een bos is gekapt." Vedanta (omzet $ 1,3 miljard) kwam onlangs nog in het nieuws door een staking en rellen bij dochterbedrijf KCM in Zambia.


terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 augustus 2005