terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Trouw, 3-8-2005

ABN Amro botst met Indiase klant over milieubeleid

AMSTERDAM - ABN Amro verlangt dat het Indiase mijnbouwbedrijf Vedanta Resources, een klant van de bank, zich beter gaat gedragen op het gebied van milieu en mensenrechten.

Dat blijkt uit een brief die de bank deze week naar de Landelijke India Werkgroep (LIW), Icco, Novib en Milieudefensie heeft gestuurd. Deze organisaties attendeerden ABN Amro al in januari op de problemen bij het Indiase bedrijf, dat aan de beurs in Londen staat genoteerd. ABN Amro is volgens een onafhankelijke onderzoeker betrokken bij de financiering van diverse projecten van Vedanta.
Het mijnbouwbedrijf is al verschillende malen in opspraak geweest op het gebied van milieu en mensenrechten. Onderzoekscommissies van het Indiase Hooggerechtshof hebben zware kritiek geuit op twee projecten van dochterondernemingen van Vedanta. Die brengen schade toe aan mens en milieu.
ABN Amro, de bank die een reputatie te verdedigen heeft op het gebied van duurzaamheid, erkent in de brief dat Vedanta 'benedengemiddeld' presteert op het gebied van milieu en sociaal beleid. Dat is echter geen reden om de banden door te snijden.
Volgens de bank heeft Vedanta beterschap beloofd, en staat het bedrijf open voor dialoog. Wat voor toezeggingen de mijnbouwer precies heeft gedaan, wil de bank echter niet zeggen.


terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 augustus 2005