terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Trouw, 30-4-2005

door:
S a c h a   W a m s t e k e r

Stilte rond 'onaanraakbaren' verbrokenAls vanzelfsprekend discrimineert India al eeuwenlang een groot deel van zijn inwoners. De Dalits of 'onaanraakbaren' zijn overgeleverd aan de genade van de hogere kasten. Maar daar komt nu mogelijk verandering in.


Een vuilnisbelt in India ten zuiden van Chennai waar Dalits plastic en metaal ophalen voor de verkoop. De foto is onderdeel van een tentoonstelling die nog tot en met 19 mei te zien is bij het Instituut voor Sociale Studies in Den Haag.
foto Paul van der Stap
"Eindelijk is de stilte verbroken, de wereld moet zich bewust worden van dit probleem", zegt de Indiër dr. Umakant. Hij was deze week in Nederland op uitnodiging van de Landelijke India Werkgroep, voor een voordracht over de situatie van de Dalits en de aandacht die daar nu langzaam voor ontstaat. "Alleen al in India zijn 170 miljoen Dalits. Ze zijn uitgesloten van de maatschappij."

lees verder.... (Trouw, 30 april 2005

Kastensysteem duizenden jaren oud

Het kastensysteem in Zuid-Azië bestaat al drieduizend jaar. Hindoe-priesters ontwikkelden dit systeem om hun superioriteit te bewaken. Er zijn vier hoofdklassen, hoewel er in India wel duizenden kasten zijn. Bovenaan staan de Brahmanen. Dit zijn priesters, rechters en politici. Eén niveau lager staan de Kshatriyas: soldaten, lagere regenten en administratieve krachten. Handwerklieden en winkeliers behoren tot de Vaisyas, en de boeren zijn de Sudras. De verdeling correspondeert met de verschillende lichaamsdelen van de god Brahma: de hoogsten zijn afkomstig uit zijn mond, de laagsten uit zijn voeten. Dalits vallen eigenlijk buiten het officiële kastensysteem, vandaar de term 'kastenlozen'. Maar ook de Dalit-klasse zelf kent veel onderverdelingen. Ook in Nepal, Pakistan en zelfs Japan bestaat het probleem van de kasten lozen. Het kastensysteem overstijgt de religies: je blijft een Dalit, of je nou christen, moslim of hindoe bent. Veel Dalits zijn hindoe, maar mogen de meeste tempels niet betreden.


terug LIW in de pers Dalits HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 mei 2005