terug
Onderstaande artikel is gepubliceerd in: Trouw, 22-11-2004      

Wat doet uitzendbureau Kleinduimpje?

Gevraagd: Garnalenpellertjes, liefst uit de omgeving van Harlingen. Leeftijd bij voorkeur tussen 5 en 9 jaar. Per direct beschikbaar: Naaistertjes, handig met naald en draad, leeftijd vanaf 6 jaar.

Wie de website www.kinderuitzendbureau.nl bezoekt, zou denken dat het nog bestaat in Nederland: kinderarbeid. De site van uitzendbureau Kleinduimpje ziet er met de kopjes 'vacatures' en 'aanbod' levensecht uit. "Dat is ook de bedoeling van de website, mensen een beetje laten schrikken", zegt Anneke Oosterhuis van hulporganisatie Hivos. "De bedoeling is om het thema kinderarbeid bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Drie jaar geleden zijn we al aan de campagne begonnen en nu lopen er spotjes op de tv en op de jongerenzender Radio 538, die naar de website verwijzen."


De site is vanaf begin november 'in de lucht' en moet uiteindelijk 250.000 handtekeningen voor een petitie opleveren. "Vanwege de moord op Theo van Gogh liep het niet erg storm op de site, maar nu begint het te komen. Als we genoeg handtekeningen binnen hebben, geven we ze aan minister van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking. We gaan er vanuit dat zij ze vervolgens bij haar collega's in de Europese Commissie onder de aandacht brengt", aldus Oosterhuis.

De campagne richt zich vooral op kinderarbeid in India. Behalve de Hivos, is ook de FNV Mondiaal, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep bij het initiatief betrokken.

"De bedoeling is dat de EU druk uitoefent op India om scholen te bouwen en de algemene leerplicht in te voeren. Goed onderwijs is per slot van rekening ook in Europa de beste oplossing gebleken tegen de kinderarbeid."

redactie economie


LIW in de pers Kinderarbeid en Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 22 november 2004