terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Haagsche Courant, 19-11-2004      

Kwart miljard kinderen werkt onder barre omstandigheden

door:
Ellen den Hollander

AMSTERDAM - Wereldwijd zijn er 246 miljoen kinderen tussen de vijf en zeventien jaar die dagelijks werken. Van deze kinderen zijn 179 miljoen ten prooi gevallen aan de ergste vormen van kinderarbeid. Daarbij hoort ook slavernij en allerlei vormen van misbruik, zoals seksuele uitbuiting. Dat zegt Frans Röselaers, directeur van het Internationaal Programma voor Bestrijding van Kinderarbeid (ILO).

Kinderarbeid bestrijden, is bijzonder moeilijk, zo bleek gisteren tijdens de Dag van het Ethisch Beleggen van de ASN Bank. De grens tussen in huis klusjes doen en uitbuiting, waardoor kinderen niet dagelijks naar school kunnen, is lastig te stellen. Bedrijven zijn verantwoordelijk door de goedkope arbeiders aan te nemen, maar ook overheden hebben een taak. Die dienen ervoor te zorgen dat ouders voldoende verdienen waardoor minder kinderen uit werken hoeven gaan.
Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking staat negatief tegenover kinderarbeid. "Maar een consument kan het niet in zijn eentje oplossen", maakte hoogleraar Kristoffel Lieten van de Universiteit van Amsterdam duidelijk. "Er moet een structurele oplossing komen." Lieten is de eerste hoogleraar kinderarbeid. "En als het aan mij ligt ook de laatste."

Ook Albert Martens, plaatsvervangend directeur van Ikea Nederland was aanwezig bij de bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam. "Ik kan me niet voorstellen dat er iemand voor kinderarbeid is", begon hij. "Maar het is wel moeilijk op te lossen." Hoe 'nobel' een bedrijf ook is door geen gebruik te maken van arbeid van kinderhanden, onderaannemers doen dat vaak wel. Of onderaannemers van hen. "In het verleden besloten wij altijd direct te stoppen met zo'n onderaannemer." Dat lost het probleem echter niet op, omdat de kinderen vervolgens elders aan de slag gaan. "Het is een probleem dat niet morgen kan zijn opgelost."
Driekwart van de Nederlanders zou eerder producten kopen als die kinderarbeidvrij zijn gemaakt en 95 procent vindt dat bedrijven die kinderen in dienst nemen ook moeten zorgen voor een goede beloning en veilige werkomstandigheden. De enquete van de ASN Bank toont aan 84 procent van de Nederlanders vindt dat kinderarbeid verboden moeten worden.
De bank belegt in bedrijven die 'deugen': die duurzaam produceren, fatsoenlijk met hun personeel omgaan en oog hebben voor de natuur. Hoe ingewikkeld het is om bedrijven te screenen op deze punten, blijkt uit de woorden van plaatsvervangend directeur Jeroen Jansen van de ASN Bank. Hij vertelt dat kinderarbeid in Japan niet voorkomt. "Maar we willen bij een Japans bedrijf wel weten hoe het dan zit met de Chinese vestiging." Alleen al de vraag stellen, is beledigend. Onze Japanse compagnon zorgt dat wij onze informatie krijgen."

Het is volgens Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep een mythe dat het gezin zonder het inkomen van de kinderen niet overleefd. "Kinderen kunnen naar school zonder dat het gezin eronder lijdt. Overheden moeten regels opstellen."terug

LIW IN 'T NIEUWS

KINDERARBEID & ONDERWIJS

VERANTWOORD ONDERNEMEN

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 24 november 2004