terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Reformatorisch Dagblad, 8-10-2004      

Campagne tegen discriminatie Dalits van start

UTRECHT - Zaterdag begint het Dalit Netwerk Nederland (DNN) een campagne tegen discriminatie van Dalits, de kastelozen in India. De samenwerkende organisaties binnen DNN zeggen de "passiviteit" van de Nederlandse regering en de Europese Unie te willen doorbreken die er ten aanzien van dit "mensenrechtenprobleem" bestaat.

Het netwerk DNN bestaat ondermeer uit Cordaid, ICCO, Justitia et Pax, Kerkinactie en de Landelijke India Werkgroep (LIW). "Uit een door het NIPO gehouden enquête onder de Nederlandse bevolking bleek dat 70 procent van de Nederlanders vindt dat kastendiscriminatie een zaak is die de hele wereld aangaat", zegt LIW-woordvoerder Gerard Oonk.

Het kastenstelsel is een stelsel waarbij mensen op basis van hun geboorte worden ingedeeld bij een bepaalde kaste. Er zijn vier hoofdkasten en een groep die "Dalits", "kasteloos" of "onaanraakbaar" wordt genoemd. Vroeger heette deze laatste groep paria’s. De meeste kastelozen hebben door hun positie te maken met diverse vormen van discriminatie. Er zijn in de wereld ruim 250 miljoen mensen kasteloos. Ondanks de opvattingen die breed onder de bevolking leven, zijn de Nederlandse regering en de Europese Unie nog nauwelijks actief tegen kastendiscriminatie, zegt Oonk. "Via de campagne 'Stop Kastendiscriminatie' wil DNN daar verandering in brengen, samen met haar partners uit onder meer India, Nepal, diverse Europese landen en de VS."LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Dalits

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 8 oktober 2004