terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op: OneWorld, 5-10-2004      
www.oneworld.nl      

'Bedrijven te traag met uitbannen kinderarbeid in India'

Internationale zaadbedrijven komen hun belofte niet na om kinderarbeid in de Indiase katoenzaadteelt uit te bannen. Onder de bedrijven zijn het Zeeuwse Advanta en een aan Unilever gelieerde onderneming. De beschuldiging komt van organisaties als de Landelijke India Werkgroep, Amnesty International en FNV Mondiaal.

Nadat vorig jaar het gebruik van kinderarbeid aan het licht kwam, beloofden de bedrijven dat zij het probleem samen met de Indiase organisatie MV Foundation zouden aanpakken. Die samenwerking is echter nog maar nauwelijks van de grond gekomen, stelt MV Foundation.

Ondanks herhaalde verzoeken van die stichting kwamen de bedrijven niet over de brug met de toegezegde informatie die controle op de productie moet vergemakkelijken. Dat veranderde pas nadat de media aandacht hadden besteed aan de dood van een jongen door bestrijdingsmiddelen.

‘Droogte belangrijkste oorzaak afname kinderarbeid’

Doordat de bedrijven zo traag zijn, werken er volgens de maatschappelijke organisaties nog steeds te veel kinderen in de teelt, die eigenlijk op school horen te zitten.

De organisaties baseren zich op een recent rapport dat het gebruik van kinderarbeid in Andhra Pradesh onderzocht. Ruim 82.000 kinderen maken daar lange dagen op de plantages van multinationals en Indiase bedrijven. Dat aantal is weliswaar flink minder dan de 250.000 moderne kindslaven die in 2002 nog werden geteld. Maar de vermindering is met name het gevolg van de droogte, concludeert het onderzoek. Hierdoor nam de teelt van katoenzaad af.

In de deelstaten Gujarat en Karnataka zouden naar schatting nog eens 118.000 kinderen onder de 14 jaar in de katoenteelt werken. Werkdagen van twaalf tot veertien uur zijn ook voor hen normaal. Hun loon ligt ongeveer op 50 eurocent per dag

Lage prijzen

Dat de bedrijven lage prijzen aan de boeren betalen, houdt volgens het rapport de kinderarbeid ook in stand. Hierdoor zou hen niets anders resten dan kinderen in dienst nemen. Volwassenen krachten worden bewust geweerd omdat ze te duur zijn.

Advanta wilde niet reageren op de beschuldiging van de maatschappelijke organisaties.

LIW IN 'T NIEUWS

Dalits

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 6 oktober 2004