terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Reformatorisch Dagblad, 9-6-2004      

'Lijsttrekkers beloven aanpak discriminatie'

UTRECHT - De lijsttrekkers voor het Europees Parlement van CDA, Christen Unie/SGP, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD gaan zich de komende zittingsperiode actief inzetten voor het bestrijden van kastendiscriminatie. Volgens de Landelijke India Werkgroep hebben ze dat de werkgroep desgevraagd laten weten.

Kastendiscriminatie houdt in de praktijk onder meer in dat een bepaalde groep mensen alleen in een bepaald deel van het dorp moet wonen en geen water uit de dorpsput mag halen. Alleen het vuilste werk is voor hen weggelegd. Hun kinderen worden op school achterin gezet, of gaan meteen werken. Misdaden waarvan ze slachtoffer worden, zoals geweld en verkrachting, worden vaak niet gestraft. Het is volgens de India-werkgroep de dagelijkse werkelijkheid voor een groot deel van de circa 260 miljoen mensen die op basis van hun afkomst worden gediscrimineerd. Alleen al in India gaat het om ongeveer 160 miljoen Dalits. Zij worden gediscrimineerd omdat zij door hun geboorte kasteloos of onaanraakbaar zouden zijn.

De Landelijke India Werkgroep heeft lijsttrekkers voor de komende Europese verkiezingen gevraagd of zij zich (blijven) inzetten tegen kastendiscriminatie. Naast Engelse, Zweedse en Deense kandidaten (onder wie de Deense ex-premier Rasmussen), hebben alle gevraagde Nederlandse lijsttrekkers verklaard zich hieraan te verbinden. Minister Bot van Buitenlandse Zaken deelt de zorg van de Europese fractieleiders over kastendiscriminatie en vindt dat de VN hierover moeten rapporteren. De Verenigde Naties hebben erkend dat deze vorm van discriminatie onder het antiracismeverdrag valt. Ook het Europees Parlement heeft zich veelvuldig voor mensenrechten van Dalits uitgesproken. Het Parlement vindt dat de Europese Commissie en de Raad nauwelijks iets hebben gedaan om de mensonterende praktijk van kastendiscriminatie tegen te gaan.

Volgens de Landelijke India Werkgroep kunnen de Europese lijsttrekkers en minister Bot hun belofte meer gestalte geven door er op aan te dringen dat kastendiscriminatie op de agenda komt van de komende EU-India-top in Den Haag, op 14 oktober.LIW IN 'T NIEUWS

Dalits

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 19 september 2004