terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: IKV Nieuwsbrief, maart 2004      

PISA in Sri Lanka

Van 23 tot en met 26 februari nam Marjan Lucas, IKV-projectleider Kasjmir, deel aan de conferentie 'Peace in South Asia' in Sri Lanka. Onderwerpen als vrede, conflictbeheersing, deskundigheidsbevordering en gender stonden er centraal. De ruim zeventig deelnemers kwamen uit conflictgebieden als Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan en diverse delen van India, zoals Gujarat, Manipur en Tamil Nadu. Ook Parvez Imroz van de 'Jammu & Kashmir Coalition for Civil Society' (JK CCS), een mensenrechten-NGO waar het IKV in Kasjmir mee samenwerkt, nam deel aan de conferentie.

De vredesactivisten kwamen bijeen voor een gezamenlijke analyse van de conflicten en hun onderliggende problemen, om netwerken van NGO's op te zetten en waar mogelijk te komen tot een effectieve samenwerking.
Marjan Lucas: "Leren van elkaars ervaringen en succesverhalen was heel belangrijk. Zo bestudeerden we onder meer de 'Routekaart naar vrede', die in Nepal mede dankzij de vredesactivisten was opgesteld om een einde te maken aan het geweld veroorzaakt door de strijd tussen maoïsten en monarchisten. Zou 'een vertaling' van zo'n routekaart in Kasjmir bruikbaar zijn? We luisterden naar de Singalese vrouw die haar zoon, soldaat in het regeringsleger van Sri Lanka, verloor in de genadeloze strijd tegen de Tamil-Tijgers, hoe zij op zoek ging naar de moeders van vermoorde Tamils en hoe de Singalese en Tamil vrouwen nu samen krachtig protesteren tegen het geweld en de oorlog en adviseur zijn in de politieke vredesonderhandelingen. Ik vroeg me af of zoiets, zo'n verbond tussen vrouwen van de strijdende partijen, in Kasjmir ook ooit mogelijk zou zijn. Dit soort vragen daagde uit om verder te denken dan het geweld en de angst van vandaag, om niet op te geven, hoe uitzichtloos het conflict ook lijkt.
Belangrijkste voor Parvez Imroz van de JK CCS en voor mij als IKV'er was om vredesactivisten uit Azië te interesseren voor bondgenotenschappen op nationaal en regionaal niveau. Imroz moest daartoe eerst uitleggen wat zich dagelijks afspeelt aan geweld en repressie in Kasjmir: de willekeurige verdwijningen van burgers, de repressie van zowel het Indiase leger als de militanten, de zwakte en machteloosheid van zelfs de eigen deelstaatregering als het gaat om de aanpak van mensenrechtenschendingen.
Velen van de Aziatische conferentiegangers, met name de activisten uit India, benadrukten hoe sporadisch de berichtgeving over Kasjmir is in hun media, of hoe die door 'hindutva' (het hindu-fundamentalisme dat in India sterk leeft) gekleurd is, waardoor het voor hen moeilijk was te begrijpen wat er echt aan de hand is in Kasjmir.
Ook gaven ze aan zich altijd liefst verre te hebben gehouden van het conflict in Kasjmir. Ze waren ervan overtuigd problemen te riskeren met de Indiase autoriteiten als ze zich 'bemoeiden' met Kasjmir: een mechanisme dat het isolement van de Kasjmiri ten opzichte van de rest van India al decennia lang in stand houdt."
Imroz vertelde over hoe belangrijk het internationale partnerschap met IKV (in Europa) is voor hem en andere mensenrechtenactivisten. Lucas gaf de kracht en de beperkingen aan van zo'n internationaal partnerschap. Samen bepleitten ze partnerschappen op ook regionaal niveau (in Azië). Toen de conferentie werd afgesloten was daarvoor de basis gelegd en werden concrete afspraken gemaakt op weg naar meer samenwerking.

Lucas reisde samen met Gerard Oonk naar Sri Lanka. Hij is coördinator van de Landelijke India Werkgroep (LIW). De organisatie van de conferentie lag in handen van de Evangelischer Entwicklungsdienst (EED), een Duitse evenknie van het IKV.LIW IN 'T NIEUWS

Kruitvat India-Pakistan

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 13 april 2005