terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Onderwijsblad, 21 februari 2004

door:
G. van der Mee


Dossier KinderarbeidWanneer spreek je van kinderarbeid? Als je helpt met het wassen van de vaat is dat hooguit een klusje. Sta je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de vaat te wassen, dan gaat dat wel erg lijken op arbeid. Het dossier Kinderarbeid belicht de kinderarbeid vanuit veel verschillende hoeken met verhalen en strips.

Het kinderwetje van Van Houten (1874) moest een eind maken aan de kinderarbeid in Nederland. In fabrieken en op het land was het heel normaal dat kinderen twaalf uur per dag zeven dagen per week werkten. In het dossier wordt duidelijk gemaakt dat de wet pas echt ging werken toen de arbeidsinspectie werd ingesteld en er in 1900 leerplicht kwam voor alle kinderen onder de twaalf jaar.

In vrijwel alle arme landen komt nu nog kinderarbeid voor, daar is geen arbeidsinspecteur die dat verbiedt. Als ooggetuige vertelt Gerard Oonk, coördinator van de Landelijke India Werkgroep, over de grote groepen kinderen die in Pakistan voor vijftig cent per dag voetballen maken voor de Westerse markt. In 1999 ontdekte hij dat. Inmiddels is er heel wat verbeterd door de acties die gevoerd zijn; tegelijkertijd zijn er scholen opgericht. Toch blijft het volgens Oonk moeilijk om te garanderen dat de ballen tijdens het volgende EK helemaal zonder kinderarbeid gemaakt zijn. Lisette Keus, die voor de AOb de actie School de beste werkplaats voert, vertelt wat kinderen in Nederland kunnen doen.

In het dossier Kinderarbeid, bedoeld voor kinderen vanaf tien jaar, worden leesverhalen afgewisseld door strips, er staan feiten in over kinderarbeid en interviews met mensen die het zelf hebben meegemaakt. Bij elk onderwerp wordt extra informatie gegeven zoals websites of titels van boeken. Carla Wiechers maakte de interviews voor dit boek.

Dossier Kinderarbeid kan worden besteld bij uitgeverij Kwintessens, ISBN 90 5788 109 8, bestelnummer 1305, www.kwintessens.nl


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 april 2010