terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Nieuwsbrief LTO Nederland, nr. 22, 27-10-2003      

Zaadbedrijven beloven eind te maken aan Indiase kinderarbeid

Internationale zaadbedrijven, waaronder Advanta en een aan Unilever gelieerd zaadbedrijf, hebben afgesproken om samen met de gerenommeerde Indiase organisatie MV Foundation kinderarbeid uit te bannen bij de productie van katoenzaden. Deze maand moet een concreet voorstel op tafel liggen.

Dat is de uitkomst van een bijeenkomst op 13 september van de Indiase ‘Association of Seed Industry’ waarbij een groot aantal zaadbedrijven is aangesloten. Ruim vijf maanden geleden publiceerde de Landelijke India Werkgroep een rapport waaruit bleek dat bijna 250.000 kinderen, vooral meisjes, twaalf tot dertien uur per dag werken in de katoenzaadteelt. Negen van de tien arbeiders in deze bedrijfstak zijn kinderen. Volwassenen worden actief geweerd omdat ze duurder zijn en langzamer werken.
Afgesproken is nu dat er een werkgroep van alle bedrijven wordt gevormd die een controlesysteem gaat opzetten om kinderarbeid te bestrijden. De bedrijven geven de MV Foundation een lijst met betrokken boeren zodat externe controle mogelijk is via de kinderrechtencomités die MVF in honderden dorpen heeft opgezet. MVF bereidt de werkende kinderen voor op deelname aan fulltime openbaar onderwijs. De afgelopen 12 jaar heeft MVF circa 250.000 kinderen van werk naar school weten te krijgen. In maart 2004 komen de zaadbedrijven en de MV Foundation opnieuw bijeen om de voortgang van activiteiten tegen kinderarbeid in de katoenzaadteelt te bespreken.

(bron: Landelijke India Werkgroep, 25 oktober 2003)LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 11 oktober 2004