terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Nederlands Dagblad, 29-8-2003      

TPG nog niet boven aan verlanglijstje van duurzame beleggers

'Goede daad is nog geen ethisch ondernemen'

door:
Ruurd Ubels

BREUKELEN - TPG gaat samen met Tell Me-winkels oude mobieltjes inzamelen voor het VN-voedselprogramma in de derde wereld. Hiermee zet "de beste logistieke organisatie ter wereld" een nieuwe stap op het pad van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Of niet? "Maatschappelijk betrokken is nog niet hetzelfde als maatschappelijk verantwoord ondernemen", reageert Gerard Oonk van het MVO Platform.

Vanaf 8 september valt op elke deurmat een blauwe plastic zak op A4-formaat. Het oude mobieltje kan erin en vervolgens gratis in de brievenbus, waarna het post- en logistiekconcern TPG zich erover ontfermt. De oude gsm's worden milieuvriendelijk gedemonteerd, wat per telefoon ongeveer zeven euro zal opleveren. Voor elke telefoon die over de post wordt verstuurd, maakt Tell Me 3,50 euro over naar het World Food Program (WFP).

Verantwoordelijkheid
TPG sponsort het WFP van de Verenigde Naties sinds begin dit jaar. "Omdat ook een commercieel bedrijf zijn verantwoordelijkheid moet nemen", zei bestuursvoorzitter Peter Bakker bij de lancering van het project.
Het idee 'iets goeds te doen' ontstond eind 2001 bij Bakker toen hij in Business Week las over de mogelijke oorzaken van '11 september 2002'. "De oorzaak werd gelegd bij de grote verschillen in welvaart. Ik had er nooit bij stilgestaan dat er zo veel mensen in armoede leven", zei Bakker hier later over.
TPG reserveert in eerste instantie vijf miljoen euro voor het WFP. Dat geld werd voorgaande jaren besteed aan sponsoring van met name een golftoernooi. Dat TPG het voedselprogramma metterdaad steunt, onder meer door het inzetten van vrachtvliegtuigen, en medewerkers vrijstelt om de VN ter plaatse te helpen, vindt Bakker eigenlijk vanzelfsprekend. "Op deze planeet is genoeg voedsel voor iedereen. Slechte logistiek is een van de oorzaken van de honger in de wereld. Wij beweren altijd dat wij de beste logistieke organisatie ter wereld zijn. Dan moeten wij ook onze verantwoordelijkheid nemen."

Max Havelaar
Deze week liet TPG zich opnieuw van zijn beste ethische kant zien. De Fair Trade Organisatie, de groothandel voor 400 Wereldwinkels, mag in december 80.000 kerstpakketten vol 'eerlijke producten', zoals koffie van Max Havelaar, leveren.
Gerard Oonk van het MVO Platform, een netwerk van organisaties variërend van Amnesty International [en de Landelijke India Werkgroep] tot de vakbonden, is blij met de acties van TPG. "Dit is daadwerkelijke hulp en meer dan geld overmaken."
Dat Bakker het eigenbelang niet uit het oog verliest, stoort Oonk niet, De TPG-topman hoopt dat zijn tienduizenden medewerkers zo gemotiveerd worden door acties als die voor de VN, dat hun inzet op de werl
Onlangs zei Bakker op een congres in Zeist dat "te veel bedrijven" alleen nog maar praten over maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Wij hebben die verantwoordelijkheid genomen."
Hoe tevreden Oonk is met de omslag bij TPG, zeggen dat het concern 'dus' maatschappelijk verantwoord onderneemt, gaat hem te ver. "TPG is maatschappelijk betrokken. Dat betekent niet automatisch een duurzame bedrijfsvoering."
Dit zegt ook Piet Sprengers, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). "Wat TPG doet, raakt maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar heeft niet betrekking op de kernactiviteit van het bedrijf." Sprengers zegt voorbeelden te kennen van bedrijven waar elk gebruikt papiertje apart wordt opgehaald, maar die ondertussen sjoemelen met de regels ten aanzien van kinderarbeid.
De acties van TPG leiden er dan ook niet toe dat het concern meteen bovenaan het verlanglijstje van duurzame beleggers staat, zegt Sprengers. "Dan moet nog eens goed worden gekeken naar de bedrijfsvoering. Hoe veel goeds TPG ook doet, als het in bijvoorbeeld zijn transportactiviteiten niet milieuvriendelijk zou opereren, dan is er geen sprake van een duurzaam opererende onderneming."LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 8 september 2003