terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Volkskrant, 5-6-2003      

India wil af van 'hulp', en wordt zelf donorland

AMSTERDAM

India wil niet langer hulp ontvangen van Nederland en een fors aantal andere landen met 'kleinere hulppakketten'. Voortaan zal het land alleen hulp ontvangen van Japan, Groot-Brittannië, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dat heeft de Indiase regering deze week bekendgemaakt.

Ook 'gebonden hulp', die wordt verstrekt onder bijvoorbeeld de voorwaarde dat de fondsen in het donorland besteed worden, is niet langer welkom. Bestaande projecten zullen overigens nog wel worden voltooid. Verder zal India zelf hulp gaan geven aan de minst ontwikkelde landen.
Dat India geen Nederlandse hulp meer wil is opmerkelijk omdat Den Haag in omvang de vierde donor is van het land. Gerard Oonk, woordvoerder van de Landelijke India Werkgroep: 'Kennelijk voelt India zich te groot voor Nederland en wil het af van de "transactiekosten", het bureaucratisch gedoe dat het ontvangen van hulp van veel donoren met zich meebrengt. Een hele reeks andere kleine landen, zoals Canada, Frankrijk eh Australië, wordt afgeschreven.'
Het besluit wordt in de Indiase media gezien als symbolisch voor de overgang van een land dat 'afhankelijk' is van internationale donoren naar een land dat zélf ontwikkelingshulp geeft. Eerder al verklaarde een kabinetsminister dat India 'in een fase van zijn ontwikkeling is beland waarin we onze afhankelijkheid van externe donoren opnieuw moeten bezien'.
India is een van 's werelds snelst groeiende economieën, die er bovendien in is geslaagd veel buitenlandse directe investeringen aan te trekken. Wat hulp betreft, is India al jaren aan het minderen.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ontwikkelingssamenwerking

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 6 juni 2003