terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Algemeen Dagblad, 5-6-2003      

India hoeft Nederlands hulpgeld niet meer

ROTTERDAM - India stelt geen prijs meer op de ontwikkelingshulp die het jaarlijks van de Nederlandse overheid ontvangt. Het Haagse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking heeft dit jaar 80 miljoen euro aan hulpgeld voor het land uitgetrokken.
Het Indiase ministerie van Financiën heeft dinsdag laten weten de hulprelatie alleen te willen voortzetten met de VS, Japan, Duitsland, Groot-Britannië, Rusland en de Europese Commissie. Op de laatste na maken deze landen deel uit van de G8. Bij de G8-conferentie in Evian van afgelopen weekend liet India al doorschemeren dat het als groeiende economische grootmacht - net als China - wil aanschuiven bij de andere G8-landen en niet langer tot de groep van hulpbehoevende ontwikkelingslanden wil behoren.
De Indiase regering vindt dat het hulpgeld van kleinere donorlanden zoals Nederland beter besteed kan worden aan andere, armere ontwikkelingslanden. Opvallend genoeg is ons land de vierde grootste donor aan India en geeft het twee keer zoveel geld als de vs. De krant 'The Times of India' stelt vast dat India wil veranderen van een hulpontvanger naar een hulpgever. Zo zou het de schulden van twintig kleine, arme landen willen kwijtschelden.
India staat op de zogenoemde landenlijst van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking: de lijst met 22 landen die een voorkeursbehandeling genieten. Het hulpgeld wordt onder andere besteed aan onderwijs- en waterbeheerprojecten in drie Indiase deelstaten. Een woordvoerster van het ministerie wil niet op het bericht reageren omdat de Nederlandse regering officieel nog niks van de Indiase overheid heeft gehoord. "We weten dat er het een en ander speelt, maar we wachten op een officiële verklaring."LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ontwikkelingssamenwerking

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 5 juni 2003