terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Provinciale Zeeuwse Courant, 20-5-2003      

Advanta ontkent inzet kinderarbeid

door:
Jeffrey Kutterink

KAPELLE - Advanta Seeds International in Kapelle wordt door de Landelijke India Werkgroep beschuldigd van kinderarbeid in India. Er zouden drieduizend kinderen werken voor Advanta India.

Het bedrijf stelt geen kinderen in dienst te hebben, maar zegt dat het onmogelijk is om te controleren wat er op vele kleine boerenbedrijven gebeurt. Advanta vindt dat 'een gezamenlijk aanpak vereist is' en zegt daarom bereid te zijn tot 'constructief overleg'.
De beschuldigingen staan in een rapport dat is opgesteld door D. Venkateswarlu in opdracht van de Landelijke India Werkgroep (LIW). Volgens hem zouden in India 53.500 kinderen werkzaam zijn in de zaaizaadproductie. De rol van de internationale bedrijven groeit, stelt Venkateswarlu. In India zijn vijf grote spelers actief: Hindustan Lever Ltd., Syngenta, Advanta, Mahyco-Monsanto en Proagro.
Samen met Proagro behoort Advanta tot de kleine spelers. Advanta India bezit ruim 121 hectare plantages. Daar zouden drieduizend kinderen werkzaam zijn. Hindustan Lever Ltd. bezit 1012 hectare. Daar zouden 25.000 kinderen werken. Advanta ontkent de beschuldigingen. "Advanta Seeds is actief in India via een lokaal zaadbedrijf, Advanta India", zegt woordvoerder R. de Munnik. Advanta India Limited is een joint-venture tussen Advanta en Agrotech Foods.

"Wegens de kleinschaligheid van de betrokken boerenbedrijfjes wordt de zaadproductie via tussenpersonen ondergebracht bij lokale boeren. Het gaat hier om kleine familiebedrijfjes waar boeren met hun hele gezin werken en tijdens de seizoensdrukte een beroep doen op hulp uit de directe omgeving. Wij kunnen niet uitsluiten dat in deze omstandigheden ook kinderen meewerken." Advanta stelt tegen kinderarbeid te zijn. Maar zaadbedrijven kunnen onmogelijk controleren wat er op vele kleine boerenbedrijfjes gebeurt, stelt het bedrijf. De Munnik: "Wij erkennen dat kinderarbeid een serieus probleem vormt, maar vinden dat hierbij een gezamenlijke aanpak is vereist van overheden, instanties en bedrijven."
Advanta heeft een brief gestuurd naar de Landelijke India Werkgroep en aangeboden deel te nemen in een 'constructief overleg' met overheden en hulporganisaties. Ook heeft het bedrijf de LIW aangeboden om in India te gaan kijken. LIW-woordvoerder G. Oonk was gisteren niet bereikbaar.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 19 mei 2003