terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Trouw, 8-5-2003      

Unilever: Geen ngo's gezien

Unilever-topman Antony Burgmans 'maakt zich zorgen' over de houding van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Het bedrijf heeft ze uitgenodigd om te praten over kinderarbeid in India, maar tot op heden heeft niemand zich gemeld bij Unilever-dochter Hindustan Lever in Bombay.

Dat zei Burgmans woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering in Rotterdam. Vorige week beschuldigden een aantal organisaties (waaronder Amnesty International en de Novib) Unilever ervan dat het jonge kinderen laat werken. Het zou gaan om een aantal van ruim 20.000, voornamelijk meisjes, in de leeftijd van 6 tot 14 jaar in de Indiase deelstaat Andra Pradesh.

Zij verrichten zware en langdurige arbeid bij boeren die katoenzaden produceren voor het bedrijf Paras Extra Growth Seed, waarin Hindustan Lever in Bombay een belang heeft van 26 procent.

Burgmans zei dat Unilever niets meer bij dat bedrijf heeft te vertellen. De onderneming was ooit onderdeel van het voedingsmiddelenconcern, maar in het kader van een strategische heroriëntatie is het bedrijf grotendeels afgestoten. Uiterlijk in oktober 2004 zal ook het resterende belang van 26 procent zijn verkocht.

"We hebben groepen opgeroepen om zich bij ons te melden", zegt Burgmans. "Samen willen we dan kijken wat we eraan kunnen doen. Maar tot nu toe heeft niemand zich gemeld."

Volgens G. Oonk van de Landelijke India Werkgroep zijn er verscheidene pogingen gedaan om in gesprek te komen met mensen van Hindustan Lever. "De vice-president van dat bedrijf heeft gezegd niets met de kwestie te maken te willen hebben. Het is wel degelijk geprobeerd."LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 15 mei 2003