terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Utrechts Nieuwsblad, 5-5-2003      

Unilever laat kinderhanden voor zich werken in India

ANP
Rotterdam - Het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever is door een aantal niet-gouvernementele organisaties (ngo's) beschuldigd van kinderarbeid. Het gaat om ruim 20.000 kinderen, voornamelijk meisjes, in de leeftijd van 6 tot 14 jaar in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh.

Zij verrichten zware en langdurige arbeid bij boeren die katoenzaden produceren voor een bedrijf, Paras Extra Growth Seed. Een dochter van Unilever, Hindustan Lever, heeft een belang van 26 procent in dit bedrijf.
   Dat beweert Gerard Oonk, coördinator van de Landelijke India Werkgroep. Hij heeft zaterdag bevestigd een brief te hebben gestuurd naar bestuurvoorzitter Anthony Burgmans om de kwestie te bespreken.
   Unilever erkent de wantoestanden. "Met die situatie in Andhra Pradesh zijn we niet gelukkig," reageert een woordvoerster van de Brits-Nederlandse multinational. Ze zegt dat het concern samen met de ngo' s initiatieven wil ontwikkelen die zo snel mogelijk een einde moeten maken aan kinderarbeid.
   De oproep van de Landelijke India Werkgroep, die zich inzet voor de kansarmen in India, wordt ondersteund door Amnesty International, de vakcentrale FNV, de ontwikkelingsorganisatie Novib en de Indiase MV Foundation.
   Volgens Oonk is het van groot belang dat Paras Extra Growth Seed de boeren meer gaat betalen voor katoenzaden, zodat zij volwassenen in plaats van kinderen in dienst kunnen nemen.
   Hij zei de kinderarbeid vorig jaar februari reeds aan de kaak te hebben gesteld: "Ondanks toezeggingen is er daarna niets gebeurd.' De woordvoerster van Unilever wijt dit aan de verschillende lagen en ketens en het feit dat het concern het in het betreffende bedrijf niet voor het zeggen heeft.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 6 mei 2003